Popüler kültürün dalgasına kapılmak.
2026 11. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 00:00
Sarı Yüz romanının yazarı R. F. Kuang ile ilk tanışmam bu kitap sayesinde oldu. Açıkçası her yerde görmeye başladığım için ve kitap kapağı da son derece ilgi çekici tasarlandığı için hevesle aldım. İçerik olarak kısa bir bilgi vermek gerekirse; Genç ve henüz yolun başında olan Juniper yazma konusunda çok da başarılı değildir. Juniper'in sözde yakın arkadaşı olan Athena ile bir gece buluşmasından sonra işler kötüye gider ve Athena boğularak can verir. İşte burada gece ve günah birbirine karışmaya başlıyor. Juniper arkadaşının yeni bitirmiş olduğu "Son Cephe" adlı eserini panikle çantaya atar. Olaylar tam olarak burada başlar. Athena'nın ölümü ile arkasında bıraktığı eser ile Juniper'a yükseliş getirmeye başlar. Bu başarının bedellerini çoklu bir biçimde görmeye başlarız. Eserin yayınlanma aşamalarında yayın hayatının iki yüzlülüğü, sosyal medyanın insan hayatını bir anda nasıl yükseltip, darmaduman edebileceğini görmeye başlarız. Daha sonra kitabın getirmiş olduğu popülerlik ve ünün o baş döndürücü etkisinin yazarda nasıl yalnızlığa sebep olduğunu görmeye başlarız. Kitap bir nokta da okurun zihnine bir çok soru yöneltmeye başlar. Bir başkasının yaratmış olduğu kimliği çalıp ne kadar ilerlenebilir, ölüm bir insanın aklında ne kadar kiraya çıkabilir, vicdanın sesini başarı susturabilir mi, insanın yüksek egosu ne zaman tatmin olur, Yazım bir insanın şahsiyetini ne kadar yansıtır? Okur bu ve bunun gibi sayısız sorular silsilesiyle baş başa kalır. Roman ilerledikçe gerçek ve hikâye sürekli çarptırılır. Sosyal medya bu hikayenin yalanlarını, gösterilmeyen kirli yanlarını ortaya çıkartmaya çalışırken gerçek ise asıl hikâyeyi çalanın vicdanındadır. Juniper bütün bu süreçte eline ve zihnine hükmetmeye çalıştıkça batmaya baslar. Üretkenliğini Athena'nın hayali ve parasızlık, yokluk, unutulma korkusu sürekli baltalar. Kitapta en güzel anlatılan şey hiç şüphesiz yazarlık serüveninde iki yazarın da aslında başkalarının hikâyelerini nasıl çalınmış olunduğu. Biri en yakın arkadaşının yazdığını çalar. Ötekisi ise en yakınlarının hikâyesini hikâyeleştirip çalar. Kısacası hırsızın da hırsızı var. Okuyucu da yeni sorular peyda oluyor. Edebiyat herkesten bir şeyler çalmak mıdır? İlhamla edebiyat olamaz mı, yazılan her şey, okura okutulan her şey aslında bir başkasının hikâyesi midir? Sonuç olarak; sebepler, sonuçlar ve sorular içinde bocalayacağınız bir eser. Okur olarak görmek istediğim şey bazı şeylerin biraz daha detaylı anlatılmasıydı. Juniper'in psikolog sürecini, ailesiyle geçmiş bağlarının daha detaylı incelenmesini, o pişmanlığı gel gitlerle görmek yerine daha derinden, hakiki bir üzüntüyü görmek isterdim. Sanki bu kitabın içeriğini bir filmde görsem daha çok çekici hale gelir, daha derinden izlerdim. Film konusu olarak mükemmel olabilirdi. Şimdiden herkese güzel okumalar.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma