Dünü bilmeden bugünü yürüyemezdik !
2026 34. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 09:13
Selim Erdoğan külliyatında bir yolculuğu daha tamamlamış olmanın hem gururu hem de hafif burukluğu içerisindeyim. Bazı yazarlar sadece bilgi verir, bazıları ise o bilgiyi ruhunuza nakşeder. Selim Hoca, benim için ikinci grubun en güçlü temsilcisi. Kitabı bitirdiğimde bir kez daha anladım ki; onun kalemi sadece tarihi gerçekleri kronolojik bir sırayla önümüze sermiyor, adeta o günlerin tozunu, barut kokusunu ve vatan sancısını bugüne taşıyor. "Sakarya", sadece bir askeri strateji kitabı değil; kelimelerin birbiriyle raks ettiği, her cümlenin titizlikle işlendiği bir edebiyat şöleni. Selim Erdoğan’ın o kendine has üslubu, tarihi okumayı kuru bir bilgi aktarımından çıkarıp yaşayan bir deneyime dönüştürüyor. Kitabı okurken sadece cephedeki hamleleri izlemiyorsunuz; Mustafa Kemal’in zihnindeki fırtınalara, isimsiz kahramanların fedakarlıklarına ve bir milletin yeniden var oluş sancısına bizzat şahitlik ediyorsunuz. Yazarın kullandığı kelimeler öyle bir zarafet ve güçle dizilmiş ki, bazen bir paragrafın ortasında durup o cümlelerin ahengine hayran kalmamak elde değil. Tarih, Selim Hoca’nın kaleminde donuk bir geçmiş olmaktan çıkıp, damarlarımızda atan taze bir bilince dönüşüyor. Milli Mücadele ruhunu, "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır" vizyonunu ve o destansı direnişi bu denli edebi bir derinlikle okumak büyük bir ayrıcalıktı. Tarihi sevdiren, öğreten ve en önemlisi hissettiren Selim Erdoğan’a, bizlere bu milli bilinci böylesine estetik bir dille sunduğu için minnettarım. Dünü bilmeden bugünü yürüyemezdik; bu muazzam eser, yolumuzu bir kez daha aydınlattı.
SakaryaSelim Erdoğan (Hidrojeolog) · Kronik Kitap · 2020633 okunma