2026 20. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 23:11
Ekim 2025’te yüksek lisanstaki tez hocamdan bir mesaj geldi. @storytel.tr ‘de Madeline Martin’in “Londra’nın Son Kitapçısı (The Last Bookshop in London) ” kitabını dinlediğini yazmış ve akabinde “tam senlik. Mutlaka okumanı ya da dinlemeni öneririm. Hangisi olursa” demiş. Ben de bu vesileyle Nisan 2026’da okumus oldum bu kitabı. 2021 yılında yayımlanan bu roman, yaklaşık üç yüz sayfa boyunca kitapların insanların hayatını, savaş döneminde bile nasıl olumlu yönde etkileyebildiğini Grace Bennett karakteri üzerinden anlatıyor. Grace, İngiltere’nin küçük bir kasabasında, kendisine pek iyi davranmayan dayısı ve onun ailesiyle yaşamaktadır. Anne ve babasını kaybetmiştir. Artık oradaki hayatına daha fazla dayanamayınca, Londra’ya gider. Londra’da annesinin arkadaşı Mrs. Weatherford’un yanında geçici olarak kalır. Ancak çalışmaya ihtiyacı vardır ve iş bulabilmek için referans mektubu gerekmektedir. Referans mektubu da bir yerde altı ay çalıştıktan sonra verilmektedir. Bu yüzden Mrs. Weatherford bir arkadaşının kitapçısında altı aylık bir iş ayarlar. Tam da 2. Dünya Savaşı sırasında, Londra her gün bombalanırken, elektrik kesintileri yaşanırken ve hayat giderek zorlaşırken Grace kitapçıda çalışmaya başlar. Grace’in kitaplarla gerçek anlamda tanışması, bir müşterinin ona Monte Kristo Kontu’nu önermesiyle olur.Zamanla kitapları kendi kendine sesli okumaya başlar.Önceleri tesadüfen onu dinleyen insanlar, giderek bilinçli bir şekilde kitapçıda toplanmaya başlar.Böylece Grace, hikaye anlatmanın insanları bir araya getiren gücünü keşfeder. Benim için bu kitap daha çok “çerezlik” kategorisinde olsa da yazarın anlatımı oldukça akıcı ve etkileyiciydi. Okurken kendimi o dönemin Londra’sında hissettim. Sahne sahne ilerleyen anlatımı sayesinde olayları bir film izler gibi gözümde canlandırdım. Çünkü betimlemeler ve dil oldukça sinematografikti. Eğer okumaya ara verdiyseniz ve yeniden başlamak istiyorsanız,tarihi olaylar etrafında şekillenen hikayeleri seviyorsanız ya da Markus Zusak’ın “Kitap Hırsızı” kitabından ya da uyarlamasından keyif aldıysanız, bu kitabı listenize eklemelisiniz. @_sayfayolcusu_
Londra’nın Son KitapçısıMadeline Martin · Yan Pasaj Yayınları · 2024309 okunma