·419 syf.····Okunma: 12 Nisan 2021 00:00 “15 Kasım 1959. Amerika’da, Kansas’ın küçük bir kasabasında varlıklı bir çiftçi ailesinin dört ferdi korkunç biçimde öldürülür.” Truman Capote, bir gazetenin üçüncü sayfa haberinde bunları okur ve Soğukkanlılıkla’yı yazmaya başlar.
Soğukkanlılıkla Amerikan ve dünya edebiyatı açısında oldukça değerli. Kitabın filmini uzun yıllar önce izlemiş, çok beğenmiştim. In Cold Blood, gerçek bir olaydan yola çıkarak “kurgu dışı” ya da “belgesel roman” olarak tanımlanan ilk eser olarak edebiyat tarihine geçmiş. Clutter Ailesi cinayeti hakkında makale yazmak için Holcomb kasabasına, buraya dikkat: yakın arkadaşı Harper Lee ile beraber gitmiş ve olay yerini görünce, makale yerine roman yazmakta karar kılmış.
Kitabı, yolda, evde veya aklınıza gelebilecek her yerde okudum sanırım. O kadar sarıyor ki, elden bırakmak istemiyorsunuz. Beni son sayfaya kadar sürükleyen unsuru sizinle paylaşayım; Neden? Katiller bu aileyi neden öldürdü? Bağlantıları neydi? Ne istiyorlardı? Aklımdaki deli sorulara cevap bulmak adına sayfaları peş peşe çevirdim ve bir baktım ki son yapraktayım. Soğukkanlılıkla’yı bu denli başarılı kılan, duymayan kimsenin kalmadığı bir olayı, muhtevası bilinen suçun romanını yazmak, sonuna kadar götürmek. Gerçekten büyük bir başarı.
Yorumumu sonlandırırken, Amerikan adalet sistemi, suç tipleri, yaptırımlar ve pek çok hukuki-suç yapılanmalarına da birer taş atıyor kanımca. İnsan doğasının gizlilikleri, çirkinlikleri bir bir gösteriyor maskesiz. Okuyun, okutun mutlaka!