2026 19. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 23:12
Şehir Hatları Vapuru'na bindikten sonra arkasında hiçbir iz bırakmadan kaybolan gazeteci Defne Kaman'ın bulunma serüvenini işleyen romanda, yazar birçok konuyu romanın içine yerleştirmeye çalışmıl ve konuları yüzeysel olarak işemiş. Ülkedeki kadın cinayetleri, kadına veril(mey)en değer, hayvan hakları, eğitim sorunu, farklı mezheplerdeki insanların evlenmelerine ailelerin olumsuz yaklaşımı konuları kitabın ana omurgasını oluşturuyor. Ayrıca kadim kültürümüzdeki Kamlık ( şamanlık) romanda Umay Nine üzerinden, fazla derinlemesine işlenmese de, kendine yer buluyor. Kam kültüründeki doğaya yaklaşım belki de kitabın en etkileyici yanı. Bu daha derinlemesine ele alınabilirdi. Kitapta birçok boşluk var belki serinin diğer kitaplarında o boşluklar dolar. Örneğin Sahaf Semahat karakteri havada kalmış, daha kültürlü ve bilge bir sahaf karakteri olabilirdi. Edebi yönü çok güçlü değil, Kamlık üzerine geniş kültür aktarımı yapılmıyor, Kutadgu Bilig beyitleri üzerinden şifreleme çalışmasına gidilmesi Kutadgu Bilig'in gündeme gelmesi açısından çok değerli diye düşünüyorum. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Ümit Komiser'in telefon melodisi Aşık Mahzuni Şerif'in seslendirdiği Pir Sultan Abdal'a ait "Dostum Dostum" türküsü, ancak bir Mahzuni hayranı olarak bu türküyü Mahzuni' den hiç duymadım, İnternette kaydına da rastlamadım. Yazar bu konuda yanılıyor olabilir mi acaba? Serinin diğer kitaplarını da okuyup anasırıerbayı tamamlyacağım. İnşallah diğer kitaplarda umduğumu bulurum. Eğer yorulmadan bir kitap okumak isterseniz bu kitap işinizi görür.
SuBuket Uzuner · Everest Yayınları · 20196,2bin okunma