Hayatındaki Şeyleri Erteleme.. Eyleme Geç.
2026 5. kitabı
Çehov’un veda eseri olan Vişne Bahçesi’nde 19. Yüzyıl Rusya’sının topluma ayak uydurma sancısını işliyor yazar. Mazide yaşayanlar ve yeni düzene ayak uyduranlar arasındaki savaşı okurken “aslında herkes haklı” demekten kendimi alamadım. Vişne bahçesini kaybetmek üzere olup da neden hiçbir şey yapmadıklarını anlamlandıramadığım bir metin okudum. Felaket göz göre göre geliyor ve parmaklarını dahi oynatmıyorlar, çünkü modern dünyaya ayak uydurmak onlar için bir kaybediş. Bir yeri değerli kılan anılar mı? Yoksa işe yararlılığı mı? Diyerek kapattım son sayfayı. Kitabı bitirmekte zorlandım. Tiyatro eseri olduğu için karekterleri sahneleri takip etmek biraz bana zor geldi. Çehov’un "eylemsizlik" teması bu eserde zirve yapmış. Bu kadar pasiflik, bu kadar boşvermişlik beni okurken gerçekten yordu. Kısaca; Malına mülküne sahip çıkmazsan, bir mujik(rus köylüsü) gelir alır senin malını mülkünü elinden diyor yazar. Hani bazen hayatın üzerine gri bir bulut çöker de bir türlü dağılmaz ya, bu kitap tam olarak o. Çehov, karakterlerini öyle bir çıkmaza sokmuş ki, o vişne bahçesinin elden gidişini izlemekten başka bir şey yapmamaları beni delirtti. "Anılarımız var" diyerek borç içinde yüzerken balo düzenlemek, gerçeklikten bu kadar kopuk olmak tam bir sinir harbi. Erteleme, sorunu yokmuş gibi görme, gülüp geçme... Aslında bu hastalık günümüzde daha yaygın. Benim için bu kitap, akıcı bir hikayeden ziyade, insanın üzerine çöken ağır bir sis gibiydi. Aslında Çehov’la aramı Vanya Dayı düzeltti. Vanya Dayı’ya bayılmıştım; oradaki varoluşsal sancı, hayal kırıklığı çok daha gerçek ve çarpıcı gelmişti bana. Süs Köpekli Kadın’daki melankolik hava... Leydi ve küçük köpeğiyle Yalta sahilinde başlayan yasak aşkın hissettirdiği o ince sızı bu eserde yok. Neticede; Çehov’un kalemindeki o derinliği, toplumsal değişimleri anlatma becerisini inkar edemem ama Vişne Bahçesi benim için fazla "donuk" kaldı. Hayatınızdaki vişne bahçesine baltalar girmeden kendinizi toplamanızı dilerim. İyi okumalar dilerim..
Edebiyat-Tiyatro
Vişne BahçesiAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,1bin okunma