2026 37. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 21:22
Bu kitabı okurken düşündüğüm tek şey “buradaki satırların nasıl olur da 2000 yıl öncesine ait olan yazılar” olduğu oldu. Roma imparatorunun günlüğünü okuyoruz aslında. #reklam yoktur tavsiyedir ben çok beğendim herkesin hayatında en az bi kez olsun okuması gereken bi kitap olduğunu düşünüyorum. Tekrar tekrar okuyacağınız sayfalarla dolu ufkunuzu açan bir kitaptı Gönül Tuğba ile okuduk @beyazbaykusyayinlari #kitabiistankitapkulübü #kendimedüşünceler Marcus Aurelius, filozoftur ve Stoacılık akımının en önemli temsilcilerindendir. Roma’nın “Beş İyi İmparatoru”ndan sonuncusu kabul edilir. Bu kitap, onun kendi kendine yazdığı notlardan oluşur; yani başkalarına öğretmek için değil, kendisini geliştirmek için yazılmıştır. Marcus, güç sahibi olup da mütevazı kalabilen nadir liderlerden birisi olarak kabul edilir. Roma imparatorunun bu eseri aslında yayımlanmak için değil, kendi kendine yazdığı bir iç konuşmalar defteridir. Bu yüzden kitap bir felsefe dersinden çok, bir insanın zihninin içini açtığı samimi bir metindir. Kendi iç dünyasını aktarması ve bu eserin yaklaşık 2000 yıl önce yazılmış olması okurken şaşırmanıza sebep oluyor. Aslında Marcus’a göre en önemlisi iyi bir insan olmaktır. İyi bir insan olmak her şeyin üstündedir. Şöhret, zenginlik bunlar hep sonradan gelir, önemli değildir. Mutluluk insanın içinden gelecek bir durumdur. İç huzur içeriden gelir. Dışsal faktörlere bağlayarak kendimizi yıpratmak yerine içsel denge ile bu durumu kontrol altına alabiliriz. Kendiniz dışındaki bir nedenden kaynaklanan hiçbir şeyin huzurunuzu bozmasına izin vermeyin. Ne yaparsanız yapın, düşündüğünüz ve söylediğiniz şeyleri, şu anda sahip olduğunuz her şeye rağmen, her an bu hayattan ayrılabilecek biri gibi yapın! Şikayet etmeyi bırakın. Aklınız var mı? Benim var… öyleyse nede kullanmıyorsunuz? Eğer işlevini yerine getiriyorsa, daha ne isteyebilirsiniz ki?
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Beyaz Baykuş Yayınları · 202527,9bin okunma