2026 13. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 22:03
Bazı kitaplar vardır hakkındaki yorumları görüp yok ya abartılıyordur bu kadar da değildir deriz, hayal kırıklığı payı bırakırız, ben o kadar da etkilenmem heralde deriz. Ben tam olarak kitaba bu hislerle başladım, ancak kitap ilk 5-10 sayfasında beni tam da vadedilen hislerle yakaladı. Üçleme olan bu kitap ilk kitap Büyük Defterde ;ikiz çocukları olan bir annenin, çocuklarını savaş sebebiyle yıllardır görüşmediği çocukların anneannelerine bırakmak durumunda kalmasıyla başlıyor. Çocukların zihninden yeni hayatlarını görüyoruz ve o kadar gerçekçi ki tüyleriniz havalanıyor. Yazar yaşanılanları çocukların zihninden çok salt bir dille aktarıyor ki çokça demagoji anlatısı olmasını bekleyerek başladığınız kitabı an be an çarpılarak okuyorsunuz. Kitabın anlatısı örneği görülmemiş düzeyde çarpıcı. Başka nasıl ifade edilir bilmiyorum. Psikolojik altyapısı var. Anlamlandırmak oldukça güç. İkinci kitap Kanıt’a tam bir kafa karışıklığı, gerçek ne yalan ne, kim kimdi, doğrusu neydi, yaşanan ne yazarın amaçlamadığı şey ne;okura sanrı yaşatmak mı,doğru bildiğin şey farklı olduğunda ne hissetmeli bunu vermek mi ve nihayetinde karakterin zihni oluyoruz ve biz o sanrıyı yaşıyoruz, karakterlerin yaşadığı şeyi yaşıyoruz… Üçüncü kitabın adı Üçüncü Yalan ama bu okura söylenen üçüncü yalan değil daha fazlası var, işleyiş açısından anlatılan asla doğrusu değil çünkü yazar karakterlerin zihnine sinmiş ordan konuşuyor bizimle olaylar üzerinden değil, okur olarak çözmeye çalışıyoruz ve sağlıklı zihinler üzerinden değil de savaşın insan psikolojisini nasıl darma dağın hale getirdiğini, bir aile dağıldığında sağlıklı ilişki yürütmenin güçlüğünü fark ediyoruz. Ve sona doğru düğüm çözülüyor olayın rengi değişiyor kitabın başını tekrar okuma ihtiyacı doğuyor çünkü başıyla sonunda anlatılan asla aynı değil. İkiz kardeşler Klaus ve Lucas, kim Lucas kim Klaus ve kim doğru hikaye anlatıcısı biraz fikir oluşuyor ama insanoğlunun ilk anladığına tutunması var ya…bu sayede yazar okuyucuya gri bir zemin sunuyor. En azından benim için öyle oldu. Daha önce okuduğum hiçbir kitaba benzemeyen bu kitap okumaya değerdi. Herkese iyi okumalar diliyorum.
Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü YalanAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20258,4bin okunma