2018 39. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2018 00:00
Sanata olan hayranlığım, kendimi bildim bile var. Müzik ise, klişe cümleyle ‘ruhun gıdası’ tezine katılıyorum. Sosyolojinin öncü isimlerinden #norbertelias’ın ünlü ve klasik saray müzisyeni Mozart’ın yaşamını, #birdahininsosyolojisi alt başlığı altında ele alınmış çok özel bir metin bu. Elias, Mozart’ı saray müzisyeni adamı unvanından kurtulmak için, aristokratlarla giriştiği ayakta durma (statü) savaşı, en büyük hayali Viyana’da büyük, kendince hak ettiği değeri üne kavuşma hayallerini sönüşünü okumaktayız. “Mozart, müzik alanında, 19. yüzyılın burjuvanın mı, yoksa Rokoko döneminin temsilcisi mi idi?, sorusu kafaları karıştıran başka bir unsur.” Mozart’ın Mozart olmasında, baba figürü olan Leopold Mozart (baba) yer almaktadır. Kendi çıkış biletini, sarayın yardakçılığından kurtulmayı oğlu Mozart’ta görmekte idi. Lakin, bir baba-oğul çatışmasına tanık olacaksınız. Ayrıca, Viyana’da, Mozart’a sırt dönen Yüksek Sosyete, bunun sebebinin Figaro’nun Düğünün politik duruşu olarak gösterir. Mozart, 35 yaşında, gencecik şekilde hayata veda etti ve hak ettiği üne, ölmeden önce kavuşamadı. (Her sanatçı gibi.)
MozartNorbert Elias · Alfa Yayınları · 201773 okunma