2026 20. kitabı
Kafamda Bir Tuhaflık romanı, 1960 yılların başlarında Konya Beyşehir’den İstanbul’a göç eden Aktaş ve Karataş ailelerinin elli yıllık tutunma hikâyesini merkeze alıyor ve göç, toplumsal dönüşüm, bireysel varoluş sancıları onları kucaklayan İstanbul özelinde dinliyor, okuyoruz. Romanın en dikkat çekici tarafı ana karakter Bozacı Mevlut. Gündelik yaşamımızda sürekli karşılaştığımız -sıradan deniyor buna, çok kırıcı da olsa- akılda yer etmeyen ve ekmeğinin gayesinde olan bir gariban. Kafamda Bir Tuhaflık, sanırım ilk asgari sınıfı vatandaşının konu edildiğini gördüm; genelde orta sınıf karakterlerden oluştuğu herkesçe bilinen bir gerçek: "Cevdet Bey ve Oğulları’nda Cevdet ve Nusret Kardeşler; Kara Kitap’ta Celal Salik, Rüya, Galip, Sessiz Ev’de Selahattin Darvınoğlu ve torunları, Beyaz Kale’de Hoca ve Venedikli; Yeni Hayat’ta Osman, Canan ve Mehmet, Benim Adım Kırmızı’da nakkaşlar; Kar’da Şair Ka," gibi kahramanlar hep orta sınıf karakterlerdir. Karakterler arası sınıfı farkı değişim gösterirken, Pamuk'un romanlarında asla değişmeyen şeyin "akraba evlilikleri" gerçeğini de vurgulamak gerekiyor ve bu konudan rahatsızım açıkçası. NBC gibi taşrayı anlatmayı seven Pamuk'un İstanbul'a bir rol verip onu başrol yapması, bence romandaki en isabetli karar. Rayiha ve Samiha'nın meselesi ise benim hoşlanmadığım ama taşradan gelen insanların hikayesi konusunda oldukça gerçekçi olduğunu kabullenmek zorunda kaldım. Koskoca romanda, sadece "Rayiha" karakterini sevdim diyebilirim. "Samiha, Mevlut, Bayram, Süleyman, Mustafa..." gibi karakterlerin hepsinin falsosu, hepsinin oyun içinde oyun çevirdikleri okumak, sevmemek için yeterince büyük bir neden. Rayiha, gri bir karakter değil, düpedüz iyilik timsali ve normalde yapmacık bulsam da, bana en çok geçen kişi oldu duruşuyla. Kafamda Bir Tuhaflık, Pamuk'un ne en iyi kitabı ne de en kötüsü; orta şekerli diyebileceğim, dili sade ve kendini okutturan bir roman, Soyağacı oldukça alengirli olan bir kurmaca. O yüzden soyağacı da bıraktım, bakmanız için. Edebiyat şöleni beklemeyin, akrabalıkla alakalı kurguları seviyorsanız seversiniz. Ben bayılmadım, sadece "eh," dedim. O kadar. İyi okumalar.
Kafamda Bir TuhaflıkOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202416,3bin okunma