2024 106. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2024 19:54
Stephen Hawking ve Leonard Mlodinow tarafından kaleme alınan Büyük Tasarım, modern kozmolojinin tartışmalı, lakin güzel kitaplarından biri. Hawking, bu kitapta bilimsel birikimini felsefi bir meydan okumaya dayandırarak sorduğu soru şu: "Evrenin var olması için bir yaratıcıya ihtiyaç var mı?" Hawking, geleneksel felsefenin modern bilimsel gelişmelere, özellikle kuantum fiziğine ayak uyduramadığını savunur. Ona göre, varoluşun sırlarını çözme görevi artık tamamen teorik fiziğin omuzlarında. Hawking, "mutlak bir gerçeklik" arayışının anlamsız olduğunu öne sürer. Bizim gerçeklik algımız, beynimizin duyular aracılığıyla oluşturduğu modellerden ibarettir. Çoklu Evrenler (Multiverse)M-Kuramı, sadece bizimkini değil, çok farklı evrenin olasılığını öngörür. Bu devasa rakam, içinde yaşadığımız evrenin neden yaşam için bu kadar hassas ayarlara sahip olduğu sorusuna da cevap verir: Biz buradayız çünkü bu kadar çok seçenek arasında sadece bu şartlara sahip olan bir evrende yaşam gelişebilirdi. (Antropik İlke). Büyük Tasarım, karmaşık kuantum mekaniği ve sicim teorisi kavramlarını halkın anlayabileceği seviyeye indirmeyi başaran, akıcı bir eserdir. Ancak kitap sadece bir popüler bilim kitabı değil, aynı zamanda bilimsel materyalizmin bir manifestosu niteliğinde. Teolojik okumalar yapmak isteyenler için güzel kitap. Giriş seviyesi için gayet uygun. Kitapla kalın!
Büyük TasarımLeonard Mlodinow · Doğan Kitap · 20131,619 okunma