Evet, tam duymak istediğin türden, tarihin tozlu sayfaları arasına sıkışmış ama okudukça kanını donduracak bir hikaye bu. Hazırsan başlayalım. Çünkü bu, sadece bir imparatorun sapkınlığı değil, aynı zamanda mutlak gücün bir insanın kimliğini, bedenini ve ruhunu nasıl paramparça edebileceğinin en çarpıcı kanıtı.
Bu hikayenin başrolünde Roma İmparatorluğu'nun en tartışmalı isimlerinden biri var: Nero. Hani şu "Roma yanarken keman çalan" dedikleri, annesini öldürten, hamile karısı Poppaea Sabina'yı karnına tekme atarak öldürdüğü söylenen Nero. İşte bu Nero, karısının ölümünden sonra öyle bir şey yapıyor ki, tarihin en tüyler ürpertici aşk ve güç gösterisine imza atıyor. Sahneye Sporus giriyor.
Sporus, dönemin tarihçilerinin anlattığına göre, güzelliğiyle nam salmış genç bir erkek köle. Ama onu Nero'nun gözünde özel kılan asıl şey, tıpkı ölen karısı Poppaea'ya benzemesi. Nero, bu benzerliği gördüğü anda Sporus'u artık bir insan olarak değil, kaybettiği kadının yerine koyabileceği bir nesne olarak görüyor. Ve bu sapkın fanteziyi gerçekleştirmek için tarihin en acımasız emirlerinden birini veriyor: Sporus hadım edilecek, yani "bir kadına dönüştürülecek".
Düşünsene, bedeninin sana ait olmadığı bir dünyada, sırf bir imparatorun hevesi uğruna kimliğin elinden alınıyor. Modern tıbbın olmadığı, hijyenin sıfır olduğu bir dönemde bu işlemden sağ çıkmak bile başlı başına bir mucize. Ama Sporus'un çilesi daha yeni başlıyordu. Nero, onu sadece hadım ettirmekle kalmıyor; iğdiş edilmiş bu çocuğa kadın kıyafetleri giydiriyor, mücevherlerle süslüyor ve onu "Sabina" adıyla çağırmaya başlıyor. Yetmiyor, sanki gerçek bir evlilikmiş gibi tam teşekküllü bir törenle Sporus'la evleniyor. Çeyiziyle, duvağıyla, geleneksel tüm seremonileriyle birlikte Roma sokaklarında onu imparatoriçesi gibi gezdiriyor. Hatta Nero'nun Sporus için "Dünya, babamın onun gibi biriyle evlenmesiyle daha iyi bir yer olurdu" gibi sözler sarf ettiği bile kayıtlara geçmiş.
Burada asıl ürkütücü olan şu: Tarihçiler bu hikayeyi anlatırken Nero'nun "ahlaksızlığına" odaklanıyor ama asıl gözden kaçan nokta Sporus'un yaşadığı travma. Sporus'un sesi tarihe hiç ulaşmadı. Onun ne hissettiğini, bu zorla dönüştürülmeye nasıl katlandığını asla bilemeyeceğiz. Çünkü o, sadece "imparatorun kölesi"ydi. Gücün ve paranın, bir insanın hayatını nasıl bir oyun hamuruna çevirebileceğinin kanlı canlı bir kanıtı.
Ve final daha da trajik. Nero'nun saltanatı sona erip intihar ettikten sonra, Sporus bir süre ortalıkta dolaşıyor. Ancak bir sonraki taht kavgasında, Roma'yı ele geçirmek isteyen başka bir komutan onu da ele geçirip bu sefer "bir imparatorun karısı" olduğu için onu da sahnede idam ettirmek istiyor. Sporus bu aşağılanmayı kaldıramayıp, daha 20'li yaşlarının başında kendi canına kıyıyor.
Sporus'un hikayesi, 2000 yıl öncesinden bugüne ayna tutuyor. Tarihin en karanlık dönemlerinde bile insanın özünde var olan sahiplenme, kontrol etme ve dönüştürme dürtüsünün nerelere varabileceğini gösteriyor. Nero belki de tarihin ilk "takıntılı stalker"ıydı, ne dersiniz?
Bu hikaye hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu bir aşk hikayesi mi, yoksa tam bir güç gösterisi mi?
#TarihinTozluSayfaları #Romaİmparatorluğu #Nero #KaranlıkTarih #Sporus #TarihteBugün #AntikRoma #GüçVeİktidar #TüylerÜrpertenHikayeler #BilinmeyenTarih #Tarih #Efsaneler #İlginçBilgiler #TakipEt