Johann Wolfgang von Goethe’nin 1774’te yalnızca iki haftada kaleme aldığı Genç Werther’in Acıları, yayımlandığı andan itibaren Avrupa’yı kasıp kavuran bir edebî fenomene dönüştü. Henüz yirmi beş yaşındaki Goethe’nin kendi mutsuz aşk deneyimlerinden doğan bu mektup-roman, bireyin içsel dünyasını tüm çıplaklığıyla ortaya koyarak bir çağın ruhunu şekillendirdi.
Werther’in nişanlı bir kadına —Lotte’ye— duyduğu imkânsız aşk, Wilhelm’e yazdığı mektuplarda giderek derinleşen bir melankoliye dönüşür. “Kitapta imkânsız aşkını arkadaşına mektuplarla anlatan Werther’in sarsıcı-sıkıcı bunalım halini bulacaksınız.
—Aslında yazarın kendi gerçek hayatı bu kitap. Veo dönem Almanya'da yaşanan ÜÇGEN BİR İLİŞKİ VAR. İşte siz bu ilişkiyi sonra da bu çarpaşık ilişkiden kaynaklanan intiharı okuyorsunuz. Bu bağlantıdan gerçekleri okuyabilirsiniz. Kimin kimle ne yaptığını...
en.wikipedia.org/w/index.php?tit...
Eserin yayımlandığı dönemde yarattığı etki olağanüstüdür. Almanya ve Avrupa’da gençler Werther’in giyimini taklit ederek mavi ceket, sarı pantolon ve çizme giymeye başlamış, sokaklar adeta bir “Werther gençliği” tarafından kuşatılmıştır. Bu dalga,o dönemde taraftarların Avrupa’yı sarı-lacivert coşkuyla doldurmasına benzer bir kitlesel kimlik ve aidiyet duygusu yaratmıştır. YAŞA FENERBAHÇEE..
Hatta bu akıma uyan gençlerin kıyafetlerini gören yetişkinler
" Hımmm sen de mi Werther oldun! " dermiş..
“Ah Wilhelm! İnsan kalbinin derinliklerinde saklı olan o sonsuz arzular, toplumun zincirleriyle nasıl da boğuluyor...”
Romanın duygusal yoğunluğu, bazı gençleri intihara sürüklemiş, bu nedenle eser bir dönem yasaklanmıştır.
Adamlar Ne Yokluk Çekmiş
“Bir dönem bu kitabın fanları oluşmuş ve etkilenenlerden dolayı intihar vakaları o kadar artmış ki yasaklanmış,” bilgisi, edebiyatın toplumsal hayata nasıl nüfuz edebileceğinin en çarpıcı örneklerinden biridir.
Hatta Napoléon’un bile kitabı yanında taşıdığı rivayet edilir; bu da Werther’in evrensel cazibesini kanıtlar.
Hattaaa.. Bu hızla Napoléon’un Rusya'ya savaş açmışmış. O yüzden de Savaş ve Barış yazılmış :))
Goethe’nin eseri, akılcılığın hâkim olduğu bir çağda duygusallığın yükselişini temsil eder. Genç Werther’in Acıları, karşılıksız aşkın, toplumsal baskıların ve bireysel duyarlılığın zamansız bir portresidir. Bugün hâlâ okunduğunda, Werther’in acıları yankılanmaya devam eder; her yeni okuyucuya insan ruhunun derinliklerine dair unutulmaz bir deneyim sunar.
Birçok kez filme uyarlanmış. Hatta komedi olarak. Ama aslında kitap hiç de komik değil onu söyleyeyim.
İzleyecek olursanız yine gerçeğe en yakın olabilecek filmin linkini bırakıyorum. Mısır patlatıp izleyebilirsiniz. Başta biraz aa böyle değildi diywceksiniz fakat sonda iyi bağlamış. Seneryoda geçiyor işte, kısa sürede yazılması tutulması vb.. doğru
en.wikipedia.org/wiki/Young_Goet...
Bu mektup-romanın devamı Goethe'nin Faust'u imiş.. Ama okumadım.
İyi seyirler, okumalar dilerim..