2026 14. kitabı
Okunma: 21 Mart 2026 22:19
Başta her şey oldukça “normal” görünüyor: evli, çocuklu, toplumun çizdiği sınırlar içinde yaşayan bir kadın… Ama sonra Edna Pontellier’in içinde bir şey kıpırdamaya başlıyor. Öyle büyük bir patlama değil bu; daha çok dalga dalga gelen bir fark ediş. Kendi hayatını gerçekten yaşayıp yaşamadığını sorgulamaya başlıyor. Ve işte kitap tam burada büyüleyici oluyor. Chopin’in dili sakin, hatta yer yer neredeyse dingin. Ama bu sakinliğin altında ciddi bir gerilim var. Okurken “bir şeyler olacak” hissi hiç gitmiyor. Deniz, özgürlük ve yalnızlık metaforları öyle güzel işlenmiş ki, kitabı bitirdiğinde aklında sahneler kalıyor—sadece cümleler değil. Edna karakteri çok “sevilebilir” olmak zorunda değil zaten. Bazen bencil, bazen kararsız, bazen de cesur. Ama tam da bu yüzden gerçek. Onu yargılamak yerine anlamaya başlıyorsun. Ve fark ediyorsun ki bu hikâye sadece bir kadının değil; insanın kendi kimliğini arama hikâyesi. Kısacası: Bu kitap “yüksek sesle bağıran” bir isyan değil, daha çok içten içe büyüyen bir uyanış. Sessiz ama sarsıcı. Eğer sana şu his tanıdıksa: “Ben gerçekten kendi hayatımı mı yaşıyorum?” o zaman bu kitap sana dokunur.
1000k
UyanışKate Chopin · Yapı Kredi Yayınları · 20254,416 okunma
Bu kitabı Anna Karenina’nın daha az edebi versiyonu olarak tanımlıyorum🙃
Serhat
Benzer yanları var ama daha sade evet. ☺️