Gilbert Adair tarafından yazılan bu roman, 1968 Paris öğrenci olaylarını merkezini alan sinema tutkusu ve gençlik hevesleriyle örülü oldukça kışkırtıcı bir hikâye. Hikâye, sinema tutkunu üç gencin etrafında döner: Amerikalı öğrenci Matthew ile Fransız ikizler Thèo ve İsabelle. Fakat romanda bu karakterlerin isimleri sadece Fransız kardeşlerin yani orijinal isimler değiştirilmiş: Thèo/Guilherme ve İsabelle/Daniel. Türkiye basımı olmadığı için PDF ile okumayı denedim. Kitabı sanki yarım saat önce okumuşum da hepsi aklımda.... anlat derseniz özet bile çıkarabilirim! Sevdiğim bir şey olunca insanın, yapası geliyor. Amazonda bu kitap 50.000 Tl gözüküyor idi, şu an ne durumda bilemiyorum. Alıntı da yapmayacağım çünkü ben restore edilmiş kitabı olan Adair tarafından kaleme alınan The Dreamers bunu okudum ve kütüphanemde duruyor. Başucum! Bu incelemem orijinal kitap ile sinema versiyonu incelemek olacak. Sahiden çok fark var! Bernardo Bertolucci'nin 2003 ''The Dreamers'' filmini duymuşsunuzdur; senaryosunu bizzat Adair; kendi romanından uyarlamıştır. Ancak önemli farkları var:
Kitap: Çok daha klostrofobik, karanlık ve yozlaşmış bir hava hakimdir. Adair, karakterlerin birbirine uyguladığı psikolojik şiddeti ve ''oyunların'' yarattığı tahribatı daha soğukkanlı bir dille anlatıyor. Kitapta hijyenin bozulması, evin bir çöplüğe dönmesi gibi detaylar (bilhassa kedi maması yemeleri), karakterlerin gerçeklikten kopuşunu simgeler.
Film: Bertolucci, hikâyeyi nostaljik ve romantik bir görsellikle sunar. Paris'in sarı ışıkları, müzikler ve oyuncuların karizması, kitaptaki o rahatsız edici havayı bir nebze yumuşatır.
Karakter Dinamikleri:
Matthew: Kitapta Matthew çok daha pasif tabiri caizse bir röntgenci gibi karakterleri izleyen ve onların sapkın dünyasına çekilen biridir.
Filmde ise (Michael Pitt), ikizlerin aşırılıklarını sorgulayan, daha ahlaki bir pusula görevi gören bir Amerikalı olarak karşımıza çıkar.
İkizler (Thèo/Guilherme ve İsabelle/Daniel): Kitapta aralarındaki bağ çok daha karanlık ve tekinsizdir: birbirlerini manipüle etme biçimleri neredeyse sadistçedir. Ensest yoğundur.
Filmde ise bu bağ, dünyadan anlamayan ''büyük çocuklar'' seviyesinde tutulmuştur.
Final:
Kitabın finalin sonunda Guilherme ve Daniel, barikatlarda polisle girdikleri çatışma sırasında veya o kargaşasın hengâmenin içinde hayatlarını kaybederler. (bilhassa Matthew kitap'ta sınır dışı ediliyor.)
Filmde ise gazla intihar girişimi bir şekilde bölünür ve üçlü kendilerini sokağın kaosunda, barikatların arasında bulur. (Filmde sınır dışı edilmiyor.)