Puan vermedi·472 syf.····Okunma: 17 Nisan 2026 01:31 (Spoiler içerir.)
Charles Dickens’ın "en iyi zamanlardı, en kötü zamanlardı" diyerek başladığı bu dev eser, sadece Fransız İhtilali’ni anlatan tarihi bir roman değil; aynı zamanda vicdanın, fedakârlığın ve kaçılamayan geçmişin zamansız bir öyküsü.
Kitabı okurken beni en çok sarsan, Dickens’ın olayları birbirine bağlama sanatındaki kusursuzluk oldu. Özellikle "Yankılanan Ayak Sesleri" bölümündeki o muazzam geçiş unutulmazdı. Lucie’nin Londra’daki huzurlu evinin önünden geçen insanların hafif ayak seslerinin, Paris’in parke taşlarında yankılanan öfkeli bir halkın devrim çığlıklarına dönüşmesi; bireysel huzurun toplumsal bir fırtınanın içinde nasıl eridiğini gösteren edebi bir şaheser.
"Gece Hayaleti Avcıları" sahnelerinde ise ölümün ve mezar soyguncularının soğuk gölgesi, yaklaşan ihtilalin vahşetini adeta önceden müjdeliyor. Ancak romanın kalbi, Doktor Manette’in Bastille’deki karanlık hücresinde, paslı bir demir parçasıyla kağıda döktüğü o trajik mektupta atıyor. Yıllar önce bir "hayalet" gibi gömüldüğü o yerden çıkan satırların, yıllar sonra gelip damadını hem ipten alması hem de aynı mektubun beklenmedik bir şekilde onu tekrar ölüme mahkûm etmesi... Kaderin bu kadar acımasız ve aynı zamanda ironik bir şekilde işlemesi insanın nefesini kesiyor.
Madame Defarge’ın o soğukkanlılıkla ördüğü örgülerdeki her bir ilmek, sonunda giyotinin buz gibi parıltısına dönüşürken; Sydney Carton’un o umutsuz ve alkolik hayattan sıyrılıp "hayata geri dönme" (recalled to life) temasını en asil şekilde tamamlaması kitabın finalini bir destana dönüştürüyor.
"Şu an yaptığım şey, şimdiye dek yaptığım her şeyden çok daha iyi; gideceğim yer, şimdiye dek bildiğim her yerden çok daha güzel..."
Bir yanda dinmeyen bir öfkenin ördüğü intikam, diğer yanda sevginin göze alabildiği en büyük fedakârlık. İki Şehrin Hikâyesi, bittiğinde sizi o yankılanan ayak sesleriyle baş başa bırakan, her satırı üzerinde düşünülmeyi hak eden bir klasik.