Kendi Sessizliğine Akan Bir Adamın Hikayesi
2026 16. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2026 10:13
Büyük Irmaklardan Bile, Güray Süngü’nün kendine has o nahif ve yer yer ironik diliyle kurguladığı, merkezine yabancılaşma ve aidiyet sorununu alan bir romandır. Kitabın özetini ve ana eksenini şu başlıklarla daha net görebiliriz: 1. Karakter ve Arayış Romanın kahramanı, modern dünyanın içinde kendini bir yere ait hissedemeyen, zihnindeki seslerle ve geçmişiyle sürekli hesaplaşan biridir. Hayatın sıradanlığına, alışılmış kalıplara ve insanın üzerine yapışan toplumsal rollere karşı sessiz ama derin bir itirazı vardır. 2. "Geri Dönme" Çabası Kitabın temel izleklerinden biri, insanın "saf" olduğu döneme veya asıl olduğu yere dönme arzusudur. Ancak yazar, bu dönüşün imkansızlığını ve her arayışın aslında yeni bir kayboluş olduğunu vurgular. Kahraman, büyük ırmaklar gibi akıp gitmek isterken, aslında kendi durgun sularında boğulmaktadır. 3. İçsel Monologlar ve Dil Kitap, klasik bir olay örgüsünden ziyade karakterin zihninin içinde geçer. Güray Süngü burada: Melankoliyi: İnce bir mizahla harmanlar. Yalnızlığı: Bir ceza değil, bir keşif alanı olarak sunar. Metaforları: Başlıktaki "Irmak" gibi, akışın içinde durmaya çalışmanın sancısını anlatmak için kullanır. 4. Temel Mesaj Güray Süngü bu eserinde; çocukluğun masumiyetini, yetişkinliğin hayal kırıklıklarını ve insanın "kendisi olma" çabasını incelikli bir dille anlatır. Kitap, sıradan gibi görünen anların ardındaki derin anlamları, ironi ve hüzünle harmanlayarak modern insanın iç dünyasındaki o büyük, bazen de taşan "ırmakları" keşfe çıkar. Özetle: Kendi iç sesini arayan bir ruhun, hayatın sert gerçekleri ve naif hatıraları arasında mekik dokuyan içsel yolculuğudur. Romanın özü; insanın dünyadaki yerini bulma çabasının, aslında insanın en büyük trajedisi olduğudur. "Büyük ırmaklardan bile" daha coşkun akan şeyin insanın hayalleri ve hayal kırıklıkları olduğunu hatırlatır. Kısacası: Bu kitap, "Nereye gidersem gideyim, kendimi yanımda götürüyorum" diyenlerin, hayatın gürültüsünde kendi sesini duymaya çalışanların romanıdır. Modern hayatın içinde bir "tutunamayan" hikayesi olarak da okunabilir. "Yamuk, dünyanın eğriliğini kendi omurgasında taşıyan bir adamdı. Kimse ona düz bakmayı beceremediği için, o da dünyaya yan bakmayı öğrenmişti. "Herkes Yamuk’un ne dediğini anlamaya çalışıyordu, oysa Yamuk sadece susuyordu. İnsanlar, susan birinin bir şeyler sakladığını sanacak kadar karmaşıktı. Güray Süngü, bu kitapla hayatın karmaşası içinde kaybolmuş insanın elinden tutmuyor; aksine ona, kaybolmanın da aslında eve dönmek kadar kıymetli bir yolculuk olduğunu fısıldıyor. Büyük ırmaklar akıp giderken, Süngü bize o akıntının kıyısında durup kendi içimizdeki durulmuş sulara bakma cesaretini veriyor." Yazarın kendine has o ritmik ve samimi diliyle örülmüş bu eser, büyük ırmaklar kadar görkemli ama bir o kadar da bizden hikâyelerin, modern zaman yalnızlığına tutulmuş bir aynası." Okuruma Not "Sevgili okur; eğer sen de kalabalıklar içinde kendi sesini duymakta zorlanıyorsan, bu kitabı sadece okuma; bırak Güray Süngü’nün o çocuksu ama bilge ırmağı ruhunun kıyılarına usulca vursun." Hayat bazen büyük bir ırmak gibi hızla akar gider; bu kitap size o akıntıya kapılmadan önce kıyıda durup, cebinizdeki taşları suya dökme fırsatı verecek." "Bu sayfaları kapattığınızda dünyaya değil, aynaya bakmak isteyeceksiniz. Çünkü Süngü bize dışarıdaki nehirleri değil, içimizde biriken o sessiz suları anlatıyor." "Bazı kitaplar biter, bazıları ise içinizde akmaya yeni başlar. Büyük ırmaklardan bile daha derin bir sessizliğe hazır olun." Güray Süngü, bu kitabıyla okura "yalnız değilsin, sadece biraz fazla hissediyorsun" diyen gizli bir ortaklık teklif ediyor.
Büyük Irmaklardan BileGüray Süngü · Ketebe Yayınları · 2022509 okunma