Paul Tillich’in Olmak Cesareti adlı eseri, modern insanın varoluşsal kaygılarını merkeze alan, özellikle ölüm, anlamsızlık ve hiçlik temaları etrafında şekillenen bir felsefi metin. Yazar, kaygıyı psikolojik bir sorun olarak değil, insan olmanın ontolojik bir parçası olarak ele alıyor ve bu yönüyle isabetli bir teşhis ortaya koyuyor.
Kitap boyunca Tillich, insanın karşı karşıya olduğu üç temel kaygıyı (ölüm, anlamsızlık ve suçluluk) detaylı biçimde analiz ediyor. Bu kısımlar, özellikle modern insanın iç dünyasını anlamak açısından başarılı. Ancak mesele çözüm aşamasına geldiğinde, kitabın gücü belirgin şekilde zayıflıyor.
Tillich’in sunduğu temel öneri, insanın tüm bu kaygılara rağmen “var olma cesareti” göstermesi gerektiği yönünde. Yani anlamın belirsiz olduğu, hatta yok olabileceği bir dünyada bile insanın kendi varlığını onaylayarak yaşamaya devam etmesi gerektiğini savunuyor. Ancak bu yaklaşım, benim açımdan oldukça problemli göründü.
Çünkü insanın temel sorunu yalnızca “yaşamaya devam edip etmemek” değildir; asıl mesele “niçin yaşadığı”dır. Tillich ise bu soruyu ya bilinçli olarak geri planda bırakıyor ya da yeterince derinleştirmiyor. Bu nedenle sunduğu cesaret kavramı, bir çözümden çok, anlamsızlıkla baş etmeye yönelik bir direnç biçimi gibi kalıyor.
Kitapta en dikkat çekici noktalardan biri de cesaret ile iman kavramlarının birbirine oldukça yakın bir şekilde konumlandırılması. Tillich, modern insanın iman dilinden uzaklaştığını kabul ederek, onun yerine cesareti koymaya çalışıyor. Ancak bu yaklaşım, imanın gördüğü işlevi cesarete yüklemek anlamına geliyor. Oysa iman bir dayanak, bir yön ve bir anlam kaynağıdır; cesaret ise bu zeminden doğan bir sonuç olabilir. Bu açıdan bakıldığında, cesaretin imanın yerini tutması mümkün görünmüyor.
Sonuç olarak Olmak Cesareti, modern insanın yaşadığı anlamsızlık ve kaygı problemini doğru tespit eden ancak bu probleme güçlü ve tatmin edici bir çözüm sunamayan bir eser. Bu yönüyle daha çok bir “teşhis kitabı” olarak değerlendirilebilir. Anlam arayışında olan bir okur için bu kitabın tek başına yeterli olmayacağını düşünüyorum.