Yani başlamadan önce kitaba hepsini nasıl uygularım sünnetlerin diye düşünerek başladım.
Sonrasında Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa nın her sünneti uygulayışında bir mana bir anlam olması beni derinden etkiledi. Önceleri kadınlara olan hakların bu denli ince korumacı oldugunu bilmezdim kitapta olaylarla beraber anlatmış. Sahabeler hata yapmaz diye düşünürdüm lakin onlarda bizler gibi hatada yapmış, kavga da etmiş bir tane etkilendiğim hadis HZ.EBUBEKİR VE HZ. ÖMERİN TARTIŞMASI
Ebu’d-Derdâ (r.a.) anlatıyor:
Bir gün Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yanında oturuyordum. Birden Ebu Bekir çıkageldi. Peygamberimiz onun geldiğini görünce “arkadaşınızda bir hal var” dedi. Hz. Ebu Bekir selam verdi ve şöyle dedi: “Ey Allah’ın elçisi, Hattab’ın oğlu [Ömer] ile aramızda bir tartışma oldu. Ben kendimi tutamayıp ona kötü laflar söyledim. Sonra söylediklerimden pişman olup kendisinden beni bağışlamasını istedim ama bağışlamadı. Ben de hemen senin yanına geldim.” Allah Resûlü (s.a.v.)üç defa: “Allah seni bağışlasın ey Ebu Bekir” dedi. O esnada Hz. Ömer de pişman olup Ebu Bekir’in evine gitmişti. Evdekilere Ebu Bekir’in orada olup olmadığını sordu. Evdekiler Ebu Bekir’in bulunmadığını söyleyince Hz. Ömer derhal Peygamberimizin yanına geldi. Peygamberimize selam verdi. Peygamberimizin yüzünde öfke alametleri belirdi. Bunun üzerine Hz. Ebu Bekir, [Resûlullah (s.a.v.)’ın Hz. Ömer’e kızacağını tahmin ederek] derhal dizleri üzerine çöküp şöyle dedi:“Ey Allah’ın Resûlü, ben ona daha büyük haksızlık yaptım [eğer azarlanacak birisi varsa o Ömer değil, benim.] Hz. Peygamber, Ömer’e hitaben şöyle buyurdu: “Allah beni size peygamber olarak gönderdiğinde sizler benim için “yalan söyledi” dediniz, Ebu Bekir benim hakkımda “doğru söylüyor” dedi. Canıyla ve malıyla bana destek oldu. Artık benim arkadaşıma ilişmeyin de onu bana bırakın. Benim arkadaşıma ilişmeyin, onu bana bırakın!” Bundan sonra hiç kimse Ebu Bekir’i incitmedi. Yine bu hadisi ayet ile açıklayacak olursak:
“[onlar ki] öfkelendiklerinde öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da iyi davrananları sever.” [Âl-i İmran, 134]
Burada anladığım kadarını anlatıyorum eksik kusur affola. Aslında burdan sevgiden dolayı kıyamama, tartışmayı sevgiyle noktalama, iki sahabeye de gösterilen değer,orta yolu bulması vs bence daha da fazla çoğaltılabilir. 1 hadisi yaşanılan olaylarla gözde canlandırmak onu hayatımızda yer edinmesine yardımcı oluyor.
Bu kitabı bir müslümanın okuması gerektiğini düşünüyorum bazı şeyler yaşantıyla kavranır okumakta anlayarak kavramaya yardımcı olur. Yine sonsuz kere salat ve selam Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa ve ashabına olsun.....