Puan vermedi·624 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Nisan 2026 07:26 Evet,sonunda bu kitabı okudum. Daha önce başlamamamın sebebi beklentimin yüksek olmasıydı. Sırayla konusundan, kitapla ilgili düşüncelerimden ve sevmediğim kısımlarından bahsedeceğim.
Konusu
Adeline(Addie) 1714 yılında yaşayan sıradan biri. Roger adında bir adamın eşi ölünce ve geride üç çocuk bırakınca ailesi Addie'yi Roger ile evlenmeye zorluyor. Addie tabii ki reddediyor ama ailesi bunu kabul etmiyor. Addie düğün günü bir bahane uydurup kaçıyor ve karanlıkta yanıt veren tanrılara güvenmemesi gerektiğini bilmesine rağmen karanlık çöktükten sonra tanrılara yalvarıyor ve biri cevap veriyor: Luc
Addie sınırsız zaman ve özgürlüğe karşılık ruhunu -artık istemediği zaman- Luc'a vereceğine söz veriyor.
Addie aslında görünmez değil sadece bir insanın görüş açısından çıktığı anda o kişi Addie'yi unutuyor. Ve herhangi bir eşyaya (yüzüğü hariç) uzun süre sahip olamıyor.
En başta çok da zormuş gibi gelmeyebilir ama bu anlaşma hem nimet hem de lanet. Düşünsenize mesela bir işte çalışamazsınız bile çünkü sizi unutacaklar. Ama bir mağazadan bir şey alıp parasını ödemeden çıkabilirsiniz.
Sırf konusu ya da yazım dili için bile okunur.
Genel olarak baktığımızda kitabı epey beğendim. Puanım 9/10 beklentimi karşıladı.
Sevmediğim kısımlar
1. Aşk üçgeni
Ben bu tropeu hiç sevmediğim için beni rahatsız etti ama siz seviyorsanız sizi rahatsız etmez muhtemelen.
Luc'un Addie'ye saplantılı olmasına hiç gerek yoktu bence. Hikayeyi biraz daha ilginç bir hale getirmiş olsa da olmamasını tercih ederdim sanırım. Hele ki seks sahnesi çok gereksizdi. (sahne diyebileceğimden emin değilim ama doğru kelimeyi bulamadım)
2. Olayların az olması
Yani tamam olayların fazla olmaması bir problem değil ama 618 sayfalık bir kitapta daha fazla olay olmalıydı ya da kitap 400 sayfa falan olmalıydı. Gerçekleşen olaylar da hep aynı Luc geliyor falan. Mesela o Beethoven sahnesi daha uzun yazılabilirdi ve Addie 300 yılı aşkın hayatında birçok sanata( heykeller,tablolar, şarkılar vs) ilham olmuş biri bununla ilgili çok çok az sahne var.
3. Luc'un motivasyonu
Luc bütün anlaşmalarını o insanların ruhuna karşılık yapıyor ama ruhlar onun için neden bu kadar önemli ya da ruhları alınca ne yapıyor sorularının cevabı YOK.
Ayrıca Luc daha iyi yazılabilirdi. Burada bir tanrıdan bahsediyoruz ve bu karakterde asla o olgunluk yok.
4. Yan karakterler
Çok az yan karakter var ve bu karakterlerin sahneleri çok azdı bence.
5.Cinsellik
Direkt sahne olarak fazla olmasa da çok fazla yatak muhabbeti var. Açıkçası beni rahatsız etti bir süre sonra.
Şu an puanımı değiştirsem mi karar veremedim. Konusu 1000/10 ama işlenişi o kadar da iyi değildi. Puanım 8'e düştü sanırım. Ama bu yılki favorilerime girdi ve okurken oldukça keyif aldım.
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. İnceleme yazma konusunda acemiyim ve önerilerine açığım.