2026 12. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 19:36
Dizisinden olay örgüsünü aşağı yukarı bilmeme rağmen severek okuduğum bir kitaptı benim için. Dili oldukça süslü ve yer yer uzun betimlemeler, karakterlerin düşüncelerine uzun uzun anlatıldığı kısımlar akıcılığı azaltsa da keyifli bi okumaydı. Diziden farklı olarak ana karakter burada Nihal diyebilirim. Nihal henüz 12 yaşında bir çocuk, çok küçük yaşta annesini kaybetmiş, bu sebeple etrafındakiler hep ona karşı daha hassas davranmışlar hatta üzerine titremişler. Nihal bu sebeple hem şımarık büyümüş hem de gerçek dünyadan uzak bi baloncuk içinde yaşamış. Bünyesi hassas, minimini narin Nihal deniyor ona, belki gerçekten doğası öyledir ya da çevresi onu bu hâle getirmiştir… Ama bu doğasına rağmen Nihal bencil bi karakter değil tam olarak yalıda kimse Beşir’i ve onun hastalığını önemsemezken bir tek o önemsiyor. Belki de çevresinde aynı kalan sayılı kişilerden olduğu içindir. Kitap boyunca yaşanan gelişmelere tam da 12-13 yaşlarında, geçmişte kayıp yaşamış olan bir çocuk gibi davranması ayrıca hoşuma gitti. O kadar hayatın içinden bir kitap ki… Ve Bihter karakteri… Firdevs hanımın kızı olmak istemeyen ama sonunda yine ona dönüşen ve bununla baş edemeyip canına kıyan Bihter… Firdevs hanıma inat olsun hem de şaşaalı bir hayatı olsun diye Adnan beyle evlenir. Beni burda şaşırtan şey günümüzden 120 yıl önce bile erkek ve kadın arasındaki ciddi yaş farkının eleştirilmesi. Yani çevredeki hemen hemen her karakter garipsiyor bu evliliği yaş farkından dolayı. Niyeyse ben daha olağan bakılan bi durum olur diye düşünmüştüm o dönem için, meğer toplum hep aynıymış. Bihter, Adnanla evliliğinde tam olarak umduğunu bulamaz ve hep eksik hisseder. Adnanla yalnızca bedeniyle birlikte olur ruhunu sunamaz, Adnan da içten içe farkındadır aslında bu durumun. Bihter bu içindeki boşluğu Behlülle doldurur ya da doldurmaya çalışır. Behlül ise ayrı bi konu.. Korkunç bir çapkın karakter. Hikayenin başında evli ve çocuklu bir kadın olan Peyker’e sarkıntılık etmesi mi, Beyoğlundaki çapkınlık maceraları mı, Bihterle birlikteliği mi, en sonda Nihale aşık olması mı… Dizide Kıvanç Tatlıtuğ sayesinde sempati duyduğum karakterden kitapta nefret ettim. Amcasının eşi ile birlikte olan kendisi ama bu durum nedeniyle Bihter’i hor görmeye başlıyor, başta seninle şöyle uzaklara gideriz buralardan vs hayalleriyle kandıran adam giderek Bihter’den uzaklaşıyor. Behlül kaçıngan bağlanma stiline sahip bi karakter. Bihterle ilişkisinde ona çok yakınlaştığını fark ettiği an gidip onu başkasıyla aldatıyor. Ve Firdevs hanımın aklına girmesiyle Nihal’e aşık oluyor hem de gerçekten… Kitabın finalini hepimiz biliyoruz zaten. Ama kitapta dikkatimi çeken şey Bihter kalp kırıklığının yanı sıra “Firdevs hanımın kızı “ yani tam da Firdevs hanım gibi olduğunu anladığı için ve ayrıca toplumda bu şekilde varolmayacağı, insanların kendisine annesine nasıl bakıyorlarsa aynı şekilde bakmaya başlayacaklarını anladığı için de intihar ediyor. Ahh be Bihtercim ailenden göremediğin sevgiyi çok yanlış yerlerde aradın..
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,8bin okunma