2026 21. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 01:41
Bilimin aşırı derecede ilerlediği bir Dünyada, Dünyayı tamamen yapay zeka yönetiyor olsaydı hayat nasıl olurdu sizce? Kitabımızdaki evrende Dünyayı “Fırtına Bulutu” isimli bir yapay zeka yönetiyor. Dünyadaki aklınıza gelebilecek her şeyden -hukuk, tıp vb.- yapay zeka sorumlu. Hatta bilim o kadar ilerlemiş ki ölümün bile çaresi bulunmuş ve insanlar isteseler bile ölemiyorlar. Ölmeye çalışırlarsa onları diriltmek için diriltme merkezleri kurulmuş. Yani anlayacağınız yapay zekanın karışamadığı tek şey ölüm. Durum böyle olunca nüfus artışı kaçınılmaz bir son olmuş ve insanlar bunun önüne geçebilmek için Tırpan Cemiyetini kurmuşlar. Bu cemiyetteki tırpanlar yılda belli bir kotayı aşmamak şartıyla insanları öldürmeye yani kendi tabirleriyle “devşirmeye” başlıyorlar. Biz ise kitaba tırpan Faraday tarafından çırak olarak seçilmiş Citra ve Rowan’ın tırpanlık eğitimi alma süreçlerini okuyarak başlıyoruz. Kitabı o kadar çok beğendim ki uzun zamandır böyle bir distopya okumamıştım. Kitap baştan sona kadar aşırı akıcı ilerledi resmen elimden bırakamadım. Faraday karakteri kesinlikle favori karakterimdir!! Bu serinin kesinlikle daha fazla popüler olması gerektiğini düşünüyorum. Distopya okumayı seviyorsanız mutlaka okumanızı öneririm! “İnsanlık masumdur; insanlık suçludur ve bu iki ifade de şüphesiz doğrudur.” “Dünyanın kötü davranışları şöhretle ödüllendirmek gibi bir yeteneği vardır.”
TırpanNeal Shusterman · Juno Kitap · 2024973 okunma