Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 20 Nisan 2026 00:27 İskender Pala’nın son romanı Soygun, II. Mahmut döneminde Kaşıkçı Elması’nın çalınmasını merkezine alan, temposu hiç düşmeyen bir tarihi polisiye.
Kaşıkçı Elması’nı çalmak üzere, eski bir hırsızdan usta bir mücevher işçisine kadar birbirinden farklı karakterlerden oluşan beş kişi bir araya geliyor. Biz de bu ekibin, hem soygun öncesindeki hazırlıklarına hem de sonrasındaki hayatlarına tanıklık ediyoruz.
Roman, İskender Pala’nın her zaman yaptığı gibi yalnızca bir soygun hikayesi anlatmakla kalmıyor aynı zamanda dönemin ruhunu da yansıtıyor. Kitap bir kurgu olsa da II. Mahmut, dönemin sadrazamı ve Vaka-i Hayriye gibi tarihten gerçek olaylarla kendimizi Osmanlı döneminde buluyoruz.
Dil oldukça akıcı ve sürükleyici ancak yazarın diğer eserlerine kıyasla daha kısa ve sade bu yüzden uzun uzun betimlemeler yok ve hep alıştığımız ağır ve edebi dil yerine daha çok olay odaklı cümleler var.
Soygun, benim gibi İskender Pala’nın çoğu kitabını okumuş okurlar için biraz hafif kalmış. Biraz daha uzun olmasını isterdim. Yine de sürükleyici bir hikaye okumak isteyen herkese tavsiye ederim.