Cyrus Hamlin’in "Türkler Arasında" (Among the Turks) eseri, 19. yüzyıl misyonerlik faaliyetlerinin sadece bir "inanç yayma" meselesi değil, aslında çok katmanlı bir yumuşak güç (soft power) operasyonu olduğunu kanıtlar niteliktedir. Hamlin, askeri veya siyasi baskı yerine; eğitim, tıp ve sosyal yardımlaşma gibi "gönüllü bağlılık" yaratan araçları kullanmıştır.
İşte bu faaliyetlerin yumuşak güç perspektifiyle derinlemesine analizi:
1. Eğitimin "Zihin İnşası" Olarak Kullanımı
Hamlin için eğitim, sadece bilgi aktarımı değil, Osmanlı tebaasının Batılı değerlerle yeniden formatlanmasıydı. Robert Kolej, bu stratejinin amiral gemisidir.
Kültürel Prestij: Batılı tarzda eğitim, dönemin elitleri ve azınlıkları için bir "statü sembolü" haline getirilmiştir. Bu, yerel halkın kendi kültüründen ziyade Batı kültürüne öykünmesini sağlayarak bir kültürel çekim alanı yaratmıştır.
Geleceğin Kadroları: Hamlin, okulun mezunlarının gelecekte devlet kademelerinde yer alacağını biliyordu. Bu, yabancı bir gücün bir ülkenin gelecekteki karar vericilerini kendi ideolojik süzgecinden geçirmesi demektir.
2. Tıp ve Sağlık: En İnsani Sızma Noktası
Kitapta tıp faaliyetleri, en sert dirençlerin bile kırıldığı bir alan olarak karşımıza çıkar.
Güven İnşası: İdeolojik olarak misyonerlere düşman olan kesimler bile, şifa bulma umuduyla bu kurumlara sığınmıştır. Hamlin, tıbbın "evrensel iyilik" maskesini kullanarak, Batı’nın bilimsel üstünlüğünü bir minnet borcuna dönüştürmüştür.
Kırım Savaşı Örneği: Kırım Savaşı sırasında kurduğu hastane düzeni ve hijyen çalışmaları (özellikle Florence Nightingale ile olan iş birliği), Batı’nın sadece "teknik" değil "ahlaki" olarak da disiplinli ve üstün olduğu imajını pekiştirmiştir.
3. Sosyal Yardımlaşma ve "Faydalı Sanatlar"
Hamlin’in fırıncılık ve çamaşırhane gibi ticari/sosyal girişimleri, yumuşak gücün ekonomik bağımlılık ve hayranlık ayağını oluşturur.
Teknolojik Hayranlık: Buharlı makinelerle çalışan fırınlar ve çamaşırhaneler, yerel halka Batı’nın "mucizevi" gücünü göstermiştir. Bu durum, "Batılı yaparsa en iyisini yapar" algısını toplumun en alt katmanlarına kadar indirmiştir.
Yumuşak Manipülasyon: Yardım faaliyetleri sırasında gösterilen dürüstlük ve titizlik, yerel bürokrasiyle olan ilişkileri yumuşatmış; misyonerlerin "tehlikeli ajanlar" değil, "topluma faydalı bireyler" olduğu imajını sabitlemiştir.
Sonuç: Görünmez İstila
Hamlin'in başarısı, dayatma yerine "arzulanan olma" stratejisinde yatar. Robert Kolej'in inşası için Sultan'dan izin alırken kullandığı stratejik sabır, aslında yumuşak gücün en temel kuralıdır: İkna, zorlamadan daha kalıcıdır. Onun faaliyetleri sonucunda Osmanlı toplumu, Batı'yı sadece bir ordu olarak değil; bir yaşam biçimi, bir teknoloji kaynağı ve bir "üst medeniyet" olarak görmeye başlamıştır. Bu da askeri bir zaferden çok daha derin ve kalıcı bir nüfuz alanı yaratmıştır.