·424 syf.····Okunma: 19 Nisan 2026 22:06 Q Departmanı serisinin ilk kitabı Hücre; detaylarla örülmüş derinlikli kurgusu, sahnelerin zihinde canlanmasını sağlayan yalın ve etkileyici anlatımı, dikkat çekici karakterleri ve geçmiş ile günümüzün paralel ilerlediği hikâyesiyle çok beğendiğim bir kitap oldu.Ayrıntıların titizlikle işlendiği hikayede; anlatım o kadar sürükleyici ve merak uyandırıcı ki olayların kesintisiz bir akışla ilerlediği hissi oluşuyor.
Yaşadığı travmatik bir olayın ardından Danimarka Polis Teşkilatı Cinayet Birimi’ne dönen Carl Morck; sivri dili ve uyumsuz yapısı nedeniyle aslında gözden uzak tutulmak amacıyla hükümet tarafından yeni kurulan bir departmanın başına getirilir. Tek başına yürüteceği söylenen Q Departmanı’ndaki görevi; çözülememiş olduğu için rafa kaldırılmış dosyaları yeniden incelemektir. Yanına verilen sıra dışı yardımcısı Esad ile birlikte, önlerine gelen dosyalar arasından rastgele seçtikleri vaka ise beş yıl önce öldüğü düşünülen Merete Lynggaard’a aittir. Demokrat Parti Başkan Yardımcısı olan Merete, toplumun ilgisini çeken ve sevilen bir isimdir. Kardeşi Uffe ile bindiği feribotta hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur ve yürütülen soruşturma sonucunda intihar ederek boğulduğu kanaatine varılır.
Carl Morck ve yardımcısı Esad, gelişigüzel ele aldıkları bu dosyada beklemedikleri sonuçlara ulaşacak; gözden kaçmış, ihmal edilmiş ayrıntılar sayesinde beş yıldır saklı kalan gerçekleri gün yüzüne çıkaracaktır.
Carl Morck, sivri yanlarına rağmen eğlenceli ve okuması keyifli bir karakterdi. Esad ise gizemli duruşu ve sempatik tavırlarıyla favorim oldu. Hem kurgusu hem de anlatımıyla soluksuz okuduğum bu kitabın, Department Q adıyla Netflix’te severek izlediğim bir dizi uyarlaması da bulunmakta.En kısa zamanda serinin devam kitabı Sülün Katillerine de başlamayı planlıyorum. Kesinlikle öneririm.