···Okunma: 20 Nisan 2026 20:51 Murat Bardakçı’nın kaleme aldığı Osmanlı'da Seks, Osmanlı toplumuna dair kalıplaşmış yargıları sarsan, yer yer şaşırtıcı, yer yer de gülümseten bir çalışma.
Kitapta, dönemin cinsellik anlayışının sanıldığından çok daha açık, hatta bazı yönleriyle bugüne kıyasla daha “rahat” yaşandığı görülüyor.
Kitapta eski metinlerden yapılan alıntılar oldukça dikkat çekici. Cinselliğe dair neredeyse her detayın yazıya dökülmüş olması, dönemin insanlarının bu konuya ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor. Üstelik bu anlatımlar sadece yüzeysel değil; farklı durumlar, davranışlar ve hatta insanlar kategorize edilerek yorumlanmış. Açıkçası kendi gözlemlerimi de düşününce, bazı tespitlerin hâlâ geçerliliğini koruyor olması beni şaşırttı. Yani sadece genelleme yapmak yerine dönem insanı cinselliğe bakış açılarında sistematik bir yaklaşım ortaya koymuş.
Kitabın bir diğer ilginç yanı ise yer yer mizahi bir tona sahip olması. Bugünden bakınca bazı ifadeler ve sınıflandırmalar insanı gerçekten güldürebiliyor. Bununla birlikte anlatımın büyük ölçüde erkek bakış açısıyla şekillenmiş; cinsellik daha çok erkek merkezli ele alınmış.
Ayrıca eserde, dönemin eşcinsellik algısının da oldukça görünür olduğu anlaşılıyor. Bu durum, Osmanlı toplumunun cinselliğe dair düşündüğümüzden daha geniş ve farklı bir perspektife sahip olduğunu gösteriyor.
Genel olarak kitap, tarihsel bir gerçekliği belgelerle ortaya koyan, okuyanı hem şaşırtan hem düşündüren hem de zaman zaman eğlendiren, farklı bir bakış açısı kazandıran bir eser.