Aldanan Kadın
2026 21. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 20:20
Thomas Mann’in Aldanan Kadın kitabında Rosalie von Tümmler doğayla neredeyse bütünleşmiş bir karakter. Doğayı sadece seven biri değil; onun canlılığıyla, değişimiyle uyum içinde yaşayan ve hayata sürekli olumlu, yumuşak ve kabul eden bir yerden bakan biri. Kızı Anna ise bunun tam karşıtı. Daha akılcı, daha mesafeli ve dünyayı olduğu gibi görmeye çalışan biri. Anna’nın bu mesafeli ve akılcı duruşunda, sanki geçmişte aşkı yaşamış, çektiği acılardan bir şeyler öğrenmiş bir kadın olmasının da etkisi var gibi hissettim. Rosalie’nin hayatı genç Ken Keaton’la karşılaşmasıyla değişiyor. Ona duyduğu tutkuyu doğanın sunduğu bir hediye olarak görüyor. Bu aşk sayesinde kendini yeniden gençleşmiş hissediyor, ruhuyla bedeninin yeniden uyum bulduğunu düşünüyor. Ama sonrasında bunun sandığı kadar saf bir gerçeklik olmadığı, bir aldanış olduğu ortaya çıkıyor. Benim için doğayı tasvir edişiyle, Rosalie von Tümmler’in aşkı her haliyle kabullenişiyle ve Anna’nın olaylara, insanlara daha gün ışığında yaklaşıp farklı bakış açılarıyla duyguları dönüştürmeye çalışmasıyla kısa ama kalıcı bir okuma deneyimi oldu.
Aldanan KadınThomas Mann · Can Yayınları · 20121,908 okunma