Puan vermedi·651 syf.····Okunma: 20 Nisan 2026 23:42 Spoiler uyarısı!!
Haruki Murakami’nin Sahilde Kafka adlı romanı, alışılmış olay örgüsüne dayanan romanlardan farklı olarak daha çok semboller, bilinçaltı, metafizik unsurlar ve belirsizlik üzerinden ilerleyen bir anlatıya sahiptir. Bu yönüyle farklı ve dikkat çekici bir roman olduğu söylenebilir. Ancak benim için bu farklılık çok etkileyici bir deneyime dönüşmedi. Romanın kurduğu atmosfer ilginç olsa da, yoğun belirsizlik ve bazı rahatsız edici unsurlar nedeniyle metne güçlü bir yakınlık hissedemedim.Hikayeyi yinede baştan sona tekrar işlemek istedim.
Roman iki ana karakter etrafında gelişmektedir: Kafka Tamura ve Nakata. Kafka Tamura, 15 yaşında evden kaçan bir gençtir. Bu kaçışın arkasında sadece özgür olma isteği değil, aynı zamanda babasıyla olan sorunlu ilişkisi ve hayatını etkileyen karanlık bir kehanet vardır. Bu yönüyle Kafka’nın yolculuğu hem fiziksel hem de psikolojik bir kaçış olarak görülebilir. Roman burada kader, kimlik arayışı ve bireyin kendi geçmişinden kurtulamaması gibi temaları işlemektedir.
Kafka’nın yolu Takamatsu’daki özel bir kütüphaneye düşer ve burada Oshima ile Bayan Saeki ile tanışır. Kütüphane, romanda yalnızca bir mekân değil; geçmiş, hafıza ve iç dünya ile bağlantılı sembolik bir alan olarak da kullanılmıştır. Özellikle Bayan Saeki karakteri aracılığıyla geçmişe bağlılık, kayıp ve özlem duyguları öne çıkarılır. Kafka’nın bu karakterle kurduğu bağ ise romandaki duygusal ve psikolojik karmaşıklığı artırmaktadır. Fakat benim açımdan bu ilişkilerin işlenişi zaman zaman etkileyici olmaktan çok rahatsız edici ve mesafeli geldi.
Romanın diğer anlatı hattında yer alan Nakata ise çocukluğunda yaşadığı gizemli bir olaydan sonra zihinsel olarak farklılaşmış bir karakterdir. Okuma yazma bilmemesine rağmen kedilerle konuşabilmesi, romanın gerçeküstü yönünü temsil etmesini sağlar. Nakata’nın hikâyesi, Kafka’nın daha karmaşık iç dünyasına karşılık daha sade bir çizgide ilerler. Bu karşıtlık romanın yapısını zenginleştiren unsurlardan biridir.
Nakata’nın Johnny Walker ile karşılaştığı sahneler, romanın en rahatsız edici bölümlerinden biridir. Kedilere yönelik şiddet içeren bu kısımlar, eserin tekinsiz atmosferini güçlendirmektedir. Nakata’nın Johnny Walker’ı öldürmesi ise hem olay örgüsünde önemli bir kırılma yaratır hem de gerçek ile sembolik olan arasındaki sınırı daha da belirsiz hâle getirir. Ancak bu tür sahneler benim için romanın derinliğini artırmaktan çok, okuma sırasında huzursuzluk yaratan unsurlar olarak öne çıktı.
Kafka’nın bir noktada kanlar içinde uyanması ve ardından babasının öldürüldüğünün öğrenilmesi, romanda suçluluk, kader ve belirsizlik temalarını daha güçlü hâle getirir. Burada roman kesin cevaplar vermemeyi seçer. Olayların açık biçimde açıklanmaması, bazı okurlar için eseri daha etkileyici hâle getirebilir. Fakat benim için bu durum merak uyandırıcı olmaktan çok yorucu bir belirsizlik duygusu oluşturdu.
Kafka’nın ormana girdiği bölümler ise romanın en sembolik alanlarından biridir. Orman, burada fiziksel bir mekân olmanın ötesinde, bilinçaltını, korkuyu ve içsel dönüşümü temsil eder. Bu sahneler romanın edebî yönünü güçlendirse de, genel olarak metinle kurduğum bağın sınırlı kalması nedeniyle bende derin bir etki bırakmadı.
Romanın sonunda birçok olay açık biçimde çözüme kavuşmaz. Bu tercih, Murakami’nin anlatım tarzının temel özelliklerinden biridir. Okurun bazı anlamları kendi yorumuyla tamamlaması beklenir. Bu yönüyle eser çok katmanlı bir yapı sunmaktadır. Ancak benim görüşüme göre bu çok katmanlılık her zaman güçlü bir etki yaratmamaktadır. Çünkü roman, farklı ve özgün olmasına rağmen, duygusal olarak beni içine çeken bir eser olmadı.
Genel olarak Sahilde Kafka, sıradan bir roman değildir ve farklı anlatım biçimiyle dikkat çeker. Kader, yalnızlık, kimlik, bilinçaltı ve suçluluk gibi temaları yoğun biçimde işler. Buna rağmen benim için çok etkileyici bir roman olmadı. Daha çok rahatsız edici, karanlık ve mesafeli bir okuma deneyimi bıraktı. Bu nedenle eserin özgün olduğunu kabul etsem de, bende güçlü bir hayranlık uyandırdığını söyleyemem.Gerçekten bu türünde kendine göre bir alıcısı var .