kitaba ilk başladığımda kitaba fazla adapte olamadım. sonradan antoine'ın düşüncelerini ve anny ile olan ilişkisini merak etmeye başladım böylece kitap benim için biraz daha okunabilir hale geldi.
antoine ve otodidakt arasındaki konuşma bana hümanizmi düşündürdü. bana kalırsa hümanizm sadece insanları sevmek değil, insanların eylemlerini sevmektir. genelde bu fiziksel bir sevgi olmaktan ziyade ruhsal bir sevgidir çünkü eylemler sonucu içlerinde uyanan duygudan zevk alırlar. (doğru olmayabilir, sadece hümanizm hakkındaki genel düşüncem böyle ve hümanizm hakkında çok şey bilmiyorum.)
son 50 sayfaya geldiğimde kitap varoluş hakkında yeniden düşünmeme neden oldu. ve kitaptan hoşuma giden bir alıntı eklemek istiyorum: bu adamla ilgili bilgi edinmek isterdim. ne gibi dertleri olduğunu, evli mi yoksa bekar mı olduğunu öğrenmek isterdim. hümanizm yüzünden değil, tam tersine. bu melodiyi yazdığı için. onu tanıma isteği duyuyorum. belki de ölmüştür zaten. istediğim sadece onunla ilgili birkaç şey öğrenmek ve ara sıra, bu plak çaldığında onu düşünmek.
hepimiz bize ilham veren insanları, müzikleri, şairleri, kitapları, felsefi düşünceleri daha yakından tanımak istiyoruz. bu şeyleri sevdiğimiz ve tanımak istediğimiz için değil. içimizde böyle bir arzu olduğu için de değil. onları tanımak istiyoruz çünkü neden böyle düşündüklerini, neden bunu yazdıklarını veya bu müziği yazarken veya oluştururken ne düşündüklerini içten içe merak ediyoruz.
belki de bir noktada, onlarla aynı şeyi yaparken (mesela müziklerini dinlerken) onlar gibi düşünmek istiyoruz ve onları anlamak.