·340 syf.····Okunma: 21 Nisan 2026 00:00 Roman Berlin’de geçiyor. Ana karakterlerin Biyografi yazarı ve Ali Albayrak’ın aktarımlarıyla yakın tarih diyebileceğimiz olaylara ve Nazım Hikmet’i takip ederek ilerliyoruz.
Berlin duvarı, hitler Almanya’sı ve Lenin, Stalin Rusya’sı bu olaylar arasındaki Türkiye tüm bu ülkelerden ve tarihin bu döneminden insan manzaralarına dokunuyoruz. En önemli tema ise Nazım Hikmet’in bilmediğimiz yönlerine ait bilgilerle yüzleşmek durumunda kalıyoruz.
Romanı ben üç temaya ayırdım. Biyografi yazarının yanlızlığı, idealistliği ve tutkusu. Bu bölüm; biyografi yazarının kendi ağzından anlatımıyla başlıyor. Bu karakter bizi Berlin’e, Berlin duvarının olduğu zamanlara doğu ve batı Berlindeki yaşama ve aşkı İpek ile olan ilişkisine götürüyor. Nazım’a olan hayranlığı ve Nazım Hikmet ile ilgili yaptığı araştırmalarla ilgili noktaların aktarıldığını görüyoruz.
İkinci tema; Nazım Hikmet’in madalyonun arka yüzü olarak ihanet, bencillik… faaliyetleri. İkinci bölüm, Nazım’la ilgili belgeleri aldığında belgelerde Nazım’a ait bilmediğimiz yönlerinin ve gerçekleştirdiği faaliyetlere yönelik yorumların aktarıldığını görüyoruz.
Üçüncü tema bir yaşam dramı, Üçüncü bölümde ise Şeytan, Melek ve Komünist’in ağzından hikayeyi ve hikayesini aktardığını görüyoruz.
Roman tarihte gerçek bir döneme ve gerçek bir kişiye Nazım Hikmet’e yaslanmakla birlikte yakın zaman tarihindeki olayları da gerçekleştikleri kronolojiye sadık kalarak veriyor.
Romanda bir tek aktarımlarında kullanılan cinsellik ve cinsel detayların olması ve bunların fazla tekrar edilmesinden rahatsızlık duydum.
Nazım Hikmet’le ilgili verilen detaylar için bir şekilde topluma, ülkelere ve ideolojilere sembol olan kişilerin iyi yönlerinin örnek alınması bu yönlerinin daha çok öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak olumsuz yönlerinin de olabileceğini, bu olumsuz yönlerinin durdukları yer ve ifade ettikleri değerler için nasıl bir etki oluşturduğunu değerlendirmek ve sonra genellemede bulunmak gerektiğine inanıyorum. Genelleme yapmak zorunda da değiliz. Bir kişi iyi yönleriyle toplumları alıp seviyelerini yükseltmiş olabilir. Kötü yönlerinin olması da doğaldır. Bu onun o kişi olmasını ve yaptıklarının etkilerini değiştirmeyecektir.
Genel olarak bu romanı okurken ilerleyişten biraz sıkıldım. Ama tarihsel olayları hatırlatmakla birlikte bu olayları ve Nazım Hikmet’i daha derinlemesine merak etmemi de sağladı.