2026 37. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 23:34
Ben bu kitap hakkında bir inceleme yapmaktan çok, kendi deneyimimi ve hissettiklerimi paylaşmak istiyorum. Çünkü Ulysses, tek bir anlamla açıklanabilecek bir kitap değil. Aksine, her okunduğunda yeni bir katmanı açılan, her bakışta farklı bir anlam sunabilen çok katmanlı bir eser. Bu kitabı gerçekten anlayabilmek için aslında ciddi bir hazırlık süreci gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Odysseia gibi metinlere hâkim olmak (okudum), yapılan göndermeleri ve metaforları daha derin kavrayabilmek açısından önemli. Ben bu hazırlığı tamamen yapmış biri değilim, bu yüzden anlatacaklarım daha çok kitabın bende bıraktığı etkiyle sınırlı. Ama şunu çok net söyleyebilirim. Bu eser, başlı başına bir yazım başarısı. Alıştığımız klasik anlatım biçimlerinin çok dışında, okuru zorlayan ama aynı zamanda geliştiren bir yapısı var. Okurken sadece bir hikâyeyi takip etmiyorsunuz; aynı zamanda düşünme biçiminiz değişiyor. Hatta bana göre, bu kitap insanı birkaç seviye yukarı taşıyabilecek bir etkiye sahip. Okuma deneyimini de dönüştürüyor. Çünkü artık olaylara sadece “ne oluyor?” diye bakmıyorsunuz; “bu nasıl anlatılıyor, neden böyle anlatılıyor?” diye düşünmeye başlıyorsunuz. Kitap, modern insanın sıradan bir gününü bile bir tür kahramanlık yolculuğu gibi ele alıyor. Günümüz dünyasında yaşamanın, bir günü tamamlamanın bile aslında ne kadar zor ve değerli olduğunu gösteriyor. Yani klasik anlamdaki kahramanlık anlayışını alıp, gündelik hayatın içine yerleştiriyor. Yazar, insanın dış dünyasından çok iç dünyasına odaklanıyor. Görünen olaylardan ziyade, o olayların zihindeki yansımalarını, düşünceleri, bilinç akışını ön plana çıkarıyor. Günümüzde de aslında birçok insan, fiziksel olarak bir yerde olsa bile zihinsel olarak oraya ait hissetmiyor. Yani kitap, dışarıdan çok sıradan görünen bir durumu, insanın iç dünyasında oldukça derin bir meseleye dönüştürüyor. Bu da kitabı alışılmışın dışında, hatta yer yer zorlayıcı,sabır isteyen ama bir o kadar da etkileyici bir hale getiriyor. Ulysses,sadece anlatılan olaylarla değil, anlatılmayan ama hissettirilen düşüncelerle ve duygularla güçlü bir eser. Ve belki de en önemli yanı, okuru sadece bir hikâyeye değil, kendi zihnine de bakmaya zorlaması. Bu yüzden sadece okunacak bir eser değil; aynı zamanda deneyimlenecek, hatta mücadele edilerek anlaşılacak bir metin. Böyle bir eser bir daha okuyabileceğimi sanmıyorum.Okuması akıcı ve zevkli diyemem.Fakat yazım başarısı olarak görüyorum. Keyifli okumalar..:)
UlyssesJames Joyce · İthaki Yayınları · 20231,464 okunma