···Okunma: 21 Nisan 2026 23:04 Bir dükkân düşünün…
Herhangi bir dükkâna neden girersiniz? Kimi zaman meyve seçmek için, kimi zaman bir ihtiyaç gidermek için… Peki ya girdiğiniz yer bir “intihar dükkânı” olsaydı? İçeri giriyorsunuz ve bir satış elemanı size bir ip uzatıyor: “Bununla intihar edebilirsiniz.” Ya da bir zehir, ya da farklı raflarda farklı yöntemler… Böyle bir dükkâna daha önce hiç girdiniz mi?
Jean Teulé’nin İntihar Dükkanı tam da bu sıra dışı fikir üzerine kurulmuş bir eser. İlk bakışta absürt gibi görünen bu dükkân, aslında düşündüğümüzde günümüzde de farklı şekillerde varlığını sürdürüyor. Fiziksel olarak olmasa bile, sosyal çevremizde bu “dükkânlar” mevcut. Bizi umutsuzluğa sürükleyen, çıkış yolu yerine karanlığı gösteren insanlar… Kimi zaman bir evin içinde, kimi zaman bir iş yerinde, kimi zaman da insanın kendi zihninde kurulu bu dükkânlar.
Romanda, bu dükkânı işleten Tuvache ailesi, intiharı oldukça normalleştirmiş, karamsarlığı bir yaşam biçimi haline getirmiştir. İnsanlara “yardım ettiklerini” düşünerek onlara çeşitli intihar yöntemleri sunarlar. Ancak bu karanlık düzenin içinde bir istisna vardır: Alan. Adeta yanlışlıkla bu aileye doğmuş gibi duran Alan; umutlu, neşeli, iyimser ve yaşam doludur. Aile ne kadar onu değiştirmeye çalışsa da başarılı olamaz. Aksine zamanla değişen taraf aile olur; yani karanlık, yerini yavaş yavaş umuda bırakır.
Kitap dil olarak oldukça sade ve akıcı. Okuyucuyu yormayan, hızlı ilerleyen bir anlatımı var. Olay örgüsü genel anlamda öngörülebilir; okur çoğu zaman bir sonraki adımı tahmin edebiliyor. Ancak son cümlesiyle yaptığı küçük ters köşe, esere ayrı bir tat katıyor.
Genel olarak bakıldığında İntihar Dükkanı, çok abartılacak bir eser olmasa da verdiği mesaj açısından oldukça değerli. Psikolojik ve sosyolojik açıdan da değerlendirilebilecek bir yapıya sahip. Özellikle umutsuzluk ve umut arasındaki ince çizgiyi, bir çocuğun saf iyimserliği üzerinden anlatması etkileyici.
Kısacası bu kitap, karanlık bir fikrin içinden aydınlık bir mesaj çıkarabilen, düşündüren ve sorgulatan bir eser.