Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 26 Mart 2026 00:00 İmam Gazali ve Kalbin Algoritması: Bir İhyâ Okuması
"Nefsi Arındırmak" başlığıyla basılan çoğu eser, İmam Gazali’nin başyapıtı olan İhyâ-u Ulûmiddîn’in (Din İlimlerinin İhyası) üçüncü cildinde yer alan Mühlikât (Helak Edici Şeyler) ve dördüncü cildindeki Münciyât (Kurtarıcı Şeyler) bölümlerinin, özellikle de bazı baskılardaki Kalbin Halleri ve Bâtın İlmi eksenindeki seçkilerinden oluşmaktadır. Sufi Kitap'tan çıkan bu kitapta, teknik dizgi hataları ve metnin bütünlüğünü bozan dağınıklık, okuma disiplinimi zedeledi açıkçası. Kitabı okurken ailemde çok ciddi sağlık sorunları ve aksilikler olmuş olması da cabası.
Benim sanırım bu kitapta en etkileyici bulduğum nokta, Gazali’nin kalbi durağan bir şey olarak değil, sürekli bir savaş alanı olarak tasvir etmesi. Bâtın ilmini de bu savaşı yönetme sanatı olarak kurguluyor. Bir duygunun (örneğin kibrin) kalbe hangi kapıdan girdiğini, zihindeki hangi düşünceyi manipüle ettiğini bir algoritma gibi çözdüğünü görüyorsun. Gazali bin yıl öncesinden sanki bugünün insanını, yani bizleri anlatıyor. Odaklanma sorunlarımızdan, niyetlerimizin karmaşıklığına kadar her şeyi "kalbin halleri" üzerinden açıklıyor.
Özellikle kalbin o "ayna" metaforu (günahlarla kararması ve cilalanması) üzerine uzun uzun düşündüm. Gazali burada aslında pasif bir nesneden değil, dinamik bir süreçten bahsediyor; ayna sadece silinmekle kalmıyor, aynı zamanda doğru ışığa (hakikate) yöneltilmesi gereken bir pusulaya dönüşüyor. Eğer metindeki o teknik kusurlar olmasaydı, Gazali’nin terimler arasındaki o hassas dengesi (nefis, ruh ve akıl ayrımı) çok daha berraklaşacaktı. Çünkü onun sisteminde tesadüfe yer yoktur; her bir "hal" bir sonrakinin hazırlayıcısıdır.
Bu serinin devam kitaplarını almıştım ama okumayı düşünmüyorum; zira seçki eserlerin sunduğu parçalı manzara, Gazali’nin o devasa mimarisini anlamaya yetmiyor. Söylediğim gibi, dizgi ve bütünlükte sıkıntıları olduğunu da düşünüyorum. Bunun yerine, meselenin köküne inmek ve o manevi sistemi en saf haliyle tecrübe etmek adına İhyâ'yı saf metninden okumak ya da derslerine katılmak benim açımdan yeğdir.