Merhaba! Bugün size Sürgün Kedi Hoyrat adlı kitaptan biraz bahsetmek istiyorum. Kitap, Selçuk Özyurt’un kaleminden çıkan ve okurken hem düşündüren hem de sade anlatımıyla insanı içine çeken bir hikâye sunuyor.
Hikâyenin geçtiği yer ilk başta bir köy gibi hayal edilebilir çünkü doğaya dair pek çok unsur var. Ancak anlatılan yer aslında bir köy değil, İstanbul’un içinde bulunan bir fabrika sahası. Tozlu yollar, taş ve çimento yığınları, rengârenk kaldırım taşları, bahçeler, ağaçlar, su birikintileri ve çevrede dolaşan hayvanlar… Tüm bu detaylar kitabın atmosferini oluşturuyor. Fabrikada çalışan işçiler, çevredeki hayvanlar ve doğanın iç içe geçtiği bu ortamda hayatın hareketi ve karmaşası oldukça canlı bir şekilde hissettiriliyor.
Kitabın merkezinde ise Hoyrat adlı bir kedinin hikâyesi yer alıyor. Okur, onun yaşadıkları üzerinden hem çevredeki hayatı hem de insanların ve hayvanların bir arada olduğu bu dünyayı gözlemleme fırsatı buluyor. Yazar, bir kedinin yaşadığı olayları anlatırken aslında sosyal hayatın içinden kesitler de sunuyor. Böylece okurken yalnızca bir hayvanın hikâyesini değil, aynı zamanda insan yaşamına dair ince ve anlamlı gözlemleri de görmek mümkün oluyor.
Benim bu kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri yazarın anlatım dili oldu. Selçuk Özyurt, oldukça sade ama etkileyici bir anlatımla hikâyeyi aktarmış. Özellikle ironik ve düşündüren cümleleri, metnin içine ayrı bir derinlik katıyor. Okurken zaman zaman gülümseten, zaman zaman da insanı düşünmeye sevk eden bir anlatımı var. Bu yönüyle kitap sadece bir hikâye anlatmakla kalmıyor aynı zamanda hayatın içindeki küçük ama anlamlı detayları da fark ettiriyor.
Kısacık sayılabilecek bir kitap olmasına rağmen içinde barındırdığı atmosfer ve anlatım dili sayesinde akılda kalıcı bir okuma deneyimi sunuyor. Özellikle hayvanların dünyasını ve onların gözünden hayatı okumayı sevenler için oldukça keyifli bir eser olduğunu düşünüyorum.
•Ben okurken yazarın kalemine gerçekten hayran kaldım. Basit görünen bir hikâyeyi böylesine anlamlı ve düşündürücü bir şekilde anlatabilmesi oldukça etkileyiciydi.
Mutlaka şans verin derim. Keyifli okumalar