Yitik Ufuklar, James Hilton’ın en bilinen eserlerinden biri olarak, okuru gerçek dünyadan koparıp zihinsel bir yolculuğa çıkarıyor. Shangri-La gibi ütopya bir mekân üzerinden huzur, zaman ve insanın içsel dengesi sorgulanıyor.
Roman yüzeyde bir macera hikâyesi gibi başlasa da ilerledikçe derin bir felsefi metne dönüşüyor. Özellikle Hugh Conway karakteri üzerinden verilen “kalmak mı gitmek mi?” ikilemi, kitabın en çarpıcı yönlerinden biri. Çünkü burada mesele sadece bir yer seçimi değil; aynı zamanda bir yaşam biçimi tercihi.
Shangri-La’nın sunduğu sakinlik ve dinginlik ilk bakışta kusursuz görünse de, bu düzenin içinde gizli bir durağanlık ve vazgeçiş hissi de var. Bu da okuru şu soruyla baş başa bırakıyor: Huzur, gerçekten her şeyden vazgeçmek midir?
Dili oldukça sade ve akıcı olan roman, betimlemeleriyle sakin bir atmosfer kuruyor. Okurken adeta yavaşlıyorsunuz. Günümüzün hızlı temposunda bu yönüyle ayrı bir değer taşıyor.
Yitik Ufuklar, sadece bir ütopya değil; insanın ne istediğini sorgulatan, sakin ama derin bir roman.
Yitik UfuklarJames Hilton