···Okunma: 21 Nisan 2026 12:01 Hemingway sevdiğim ve kalemini beğendiğim bir yazar.
Kült denilebilecek büyük eserlerini okuyarak kendisiyle tanışmış bulunmuştum ve edebiyat zevkimde hatrı sayılır bir köşeye koymuştum kendisini.
Sonra adından mütevellit aldığım bu kitabını da okuyayım dedim.
İçinde bir çok öykünün bulunduğu, okuması kolay, dili; sade, gündelik, anlaşılır olan hoş bir ezgi bırakan bir kitap oldu benim için. Beklentim diğer kitaplarında olduğu gibi yüksek değildi. Belki de bu sebeple kitap beni hayal kırıklığına uğrattı diyemiyorum. Olağan akıcı bir dil kullanmış tüm öykülerinde.
Birbirinden bağımsız konuları ele almasına rağmen hepsinde savaşın bir şekilde izini taşıyan ve hayatlarında kadın varlığı olmayan (olanında trajik şekilde kaybettiği) erkekler ortak noktada bulunuyor. Erkeklerimiz ya savaş gazisi ya asker ya sporcu, boksör ya da boğa güreşcisi falan...
Kadınların eksik olduğu hayatlara konuk oluyoruz. Şahsen anlatımı basit görünsede ben her öykünün altında vermek istediği duygunun derinliği olduğunu düşünüyorum.
'Yenilmeyen' adlı öyküsünü okurken tuhaf bir haz duydum diyebilirim. Daha önce en ufak bir fikrimin bile olmadığı boğa güreşi hakkında kaydadeğer şeyler öğrendim. Ama öykü bunun altında vazgeçmemekle vazgeçmek arasındaki savaşı çok güzel verdi. Benim için keyifli ve bilgiliydi.
'Beyaz Fillere Benzeyen Tepeler' öyküsünde bir istasyondaki çiftimizin konuşmalarına kulak veriyoruz. Vazgeçmek, sevmek, sevilmek istemek üzerine yapılan sohbetin aslında altında yatan şartları hissediyoruz. Koşulsuz sevmek mümkün müdür?
"Katiller" öyküsü gerilim unsuru barındıran ve biraz tedirginlik hissi uyandıran bir öyküydü. İki katilin bir lokantada öldürmek için bir boksörü bekleyişine ortak oluyoruz. Ve ölüme teslim olmak kolay mı bunu irdeliyoruz...
"Başka Bir Ülkede" savaşta elinden yaralanan bir İtalyan Binbaşının , zatürreden kaybettiği eşine karşı hislerini okuyoruz. Kaybetmemek için hiç sahip olmamak nasıl bir çelişki olurdu?
Hülasaa kitap bu şekilde değişik konularda yazılan öykülerle dayanmış döşenmiş. Ya hayatında kadın unsuru olmayan yaralı, hasarlı tipler yada hayatındaki kadını kaybetmiş tipler yahut kaybetmek üzere olan tipler göreceksiniz.
Tabi ki size Yaşlı Adam ve Deniz yada Çanlar Kimin İçin Çalıyor? yahut Silahlara Veda gibi muazzam bir eser demiyorum ama okunabilir, şans verilebilir...
Bol kitaplı günler geceler...