···Okunma: 22 Nisan 2026 11:00 Hüseyin Nihal Atsız’ın Dalkavuklar Gecesi ve Z Vitamini adlı iki kısa romanı, aslında tek bir kitapta birleştirilmiş hiciv (taşlama) türünde eserlerdir. Kitap, hem kurgusal dünyası hem de verdiği mesajlarla dönem eleştirisi yapan politik bir anlatı olarak öne çıkar.
Eserin temelinde, “dalkavukluk” yani güce yaranmak için doğrulardan vazgeçen insan tipleri sert bir şekilde eleştirilir. Dalkavuklar Gecesi kısmında, Hitit medeniyeti üzerinden yönetim çevresindeki çıkarcı kişiler ve onların adaleti nasıl bozduğu anlatılır. Z Vitamini bölümünde ise bu eleştiri daha güncel bir zamana taşınarak benzer karakterlerin modern toplumda da var olduğu gösterilir.
Kitabın en dikkat çeken yönü, sembolik anlatımın güçlü olmasıdır. Gerçek isimler yerine kurmaca karakterler kullanılır ama aslında eleştirilen kişilik tipleri oldukça tanıdıktır: çıkarcılar, korkaklar ve güce göre yön değiştirenler. Bu da eseri sadece bir hikâye olmaktan çıkarıp toplumsal bir eleştiriye dönüştürür.
Üslup olarak oldukça sert, yer yer alaycı ve iğneleyicidir. Yazar, düşüncelerini gizlemeden doğrudan ifade eder. Bu nedenle okurken hem düşündüren hem de zaman zaman rahatsız edebilen bir metin ortaya çıkar.
Genel olarak Dalkavuklar Gecesi – Z Vitamini, sadece bir roman değil; insan karakteri, güç ilişkileri ve toplum eleştirisi üzerine yazılmış sert bir hiciv eseridir.