·556 syf.····Okunma: 03 Haziran 2018 08:01 1929 Büyük Buhranda Amerikan toplumunun bankalar ve büyük toprak sahipleri tarafından etkisiz hale getirilişini, hızlı sanayileşme ile küçük çiftcilerin topraklarından, evlerinden atılarak göçe zorlandıkları bir dramın öyküsü.
Göçmenlerin iş bulabilme hayatta kalabilme mücadelesine karşı Kalifornia yerli halkının aç gözlülükleri, göçmenlere Oki, Kızıl etiketlemeleri...
Tom Joad hapisten yeni çıkmıstır, yolda eski papaz Casy karşılamıs yoluna onunla devam etmistir ( casy çok sevdiğim bir karakterdi)
Casy dini duygularını kaybetmis sadece insanlara yardım için yaşamak istemektedir
Tom joad ailesini bulduğunda Kalifornia'ya göç için hazırlık yapmaktadırlar. Anne, baba, John amca, dede, büyükanne, Al, Noah, Connie, Rose of sharon, Ruthie, Winfeld oluşan kalabalık bir aile Oklahomadan verimli, huzur dolu sandıkları meyve bahçeli, cennet Kalifornia'ya büyük umutlarla yıkık dökük kamyonetleriyle çıktılar.
Büyük baba toprağından ayrıldıktan kısa süre sonra öldü, ardından büyük anne..
Noah çekingen az konuşan bir karakterdi ailesinden ayrıldı.Rose of sahon kocası Connie de aileyi terk etti. Anne yönetimi ele aldı baba ne yapacağını bilemiyordu. Istedikleri tek şey ailenin dağılmamasıydı aile parçalandı tükendi. Yeni doğum yapmıs Rose of sharon açlıktan ölmek üzere olan adamı anne sütü ile hayat verdi
Açlık yoksulluk sefalet kötü düzen tüm açıklığıyla karşımızdadır. John Steinbeck'ten Çok çok etkileyici mutlaka okunması gereken bir kitap.