Bütün beyinli çocuk
2026 19. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 13:15
Bütün-Beyinli Çocuk kitabı, çocukların beyni henüz tam olarak gelişmediği için, duygularını kontrol etmekte zorlanmalarından bahseder. Kitap, beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki dengeye dikkat çeker. Sağ beyin duygular, hayal gücü ve sezgilerle; sol beyin ise mantık, analiz ve dil becerileriyle ilgilidir. Sağlıklı bir gelişim, bu iki tarafın birlikte ve uyum içinde çalışmasına “entegrasyona” dayanır. Kitap, ayrıca üst beyin ve alt beyin ayrımını da ele alır. Alt beyin, ani tepkileri (öfke, korku gibi) yönetirken; üst beyin, kontrol, karar verme ve empati gibi becerileri barındırır. Bu yüzden, çocuklarda üst beynin tam gelişmemiş olması, sık sık kriz anlarının yaşanmasına neden olur. Yazarlar, bu anlarda ebeveynlerin cezalandırmak yerine, empatiyle yaklaşmasını ve çocuğun üst beyninin gelişmesine rehberlik etmesini önerir. Kitapta, bağ kurma ve yeniden yönlendirme tekniği de büyük bir önem taşır. Ebeveyn, çocuğa sevgiyle yaklaşarak, ona zor anlarda asla unutulmayacağını, her zaman özel olduğunu hissettirir. Çocuğu kendinize doğru çeker sırtını okşayarak ve şefkatli bir ses tonuyla ona "bazen işler çok zorlaşıyor değil mi ? ama ben seni asla unutmam sen her zaman benim aklımdasın ve senin benim için her zaman ne kadar özel olduğunu bilmeni istiyorum" demek çocukla kurulacak güçlü bağların temelini atar. Ayrıca, kitapta sorunları çözmek için “sıkıntının adını koyma” tekniğinden bahsedilir. Örneğin, Bella’nın tuvalet sifonuyla yaşadığı korku gibi. Babası, hikayeyi detaylıca anlatarak Bella’nın korkusunu anlamasını sağlar ve böylece korku zamanla kaybolur. Çocuklarımıza duygularını ifade etme ve onları ürküten bir deneyimden sonra neler olup bittiğini hatırlama imkanı tanımazsak onların örtük anıları parçalara ayrılır ve onlar da yaşadıklarına bir türlü anlam veremezler ama eğer onlara geçmişlerini şimdiki zamanla entegre etmelerinde yardımcı olursak içlerinde olup bitenleri daha iyi anlayabilirler. Düşüncelerine ve davranışlarına hakim olabilirler. Son olarak, yazarlar, çatışmalarda bağ kurmayı ve empatiyi öne çıkararak, çocuklara sorumluluk almayı ve başkalarının hislerini anlamayı öğretiyor. Bu yöntem yukarıda bahsettiğimiz empati ve başkalarının hislerine uyum sağlamakla ilgilidir. İşleri düzeltmeyi samimi bir şekilde istemek için bir çocuk diğer kişinin kendisini nasıl hissettiğini ve neden üzgün olduğunu anlamalıdır. O vakit ebeveyn "onun yerine sen olsaydın ve kırılan şey senin en sevdiğin şey olsaydı kendini daha iyi hissetmek için sana ne yapılmasını isterdin" sormalıdır. Bir başkasının hislerini anlama yönündeki her yeni adım beynin içindeki ilişkisel devre sistemine daha güçlü bağlantılar yaratır. Beynin bölümünü çalıştırmanın bir diğer yolu da çocukların genel olarak hoşlandığı varsayımsal durumlarla ilgili sorunlar sormaktır. "Acil durumda karşılaştığında kırmızı ışık yakmak sence doğru mudur? Zorba bir öğrenci okulda bir çocuğu rahatsız ederse ve etrafta yetişkin biri yoksa ne yapardın? " Burada önemli olan çocuklarımızı davranış biçimlerini ve verdikleri kararların ne gibi sonuçları olabileceğini düşünmeye zorlamaktır. Özetle "gözünüzün önünde açılan tarih sayfalarının pasif bir yazmanı olmaktan vazgeçip hayat hikayenizin etkin yazarı konumuna geçtiğiniz vakit kendinize sevdiğiniz türden bir hayat yaratmaya başlamışsınız demektir." Bu bir tür öz farkındalığın gelecekte daha sağlıklı ilişkilere nasıl yol açacağını ve özellikle de çocuklarınız ebeveyn olduklarında onların çocukları için nasıl bir anlam taşıyacağına anlamış olursunuz. Bütün beyinli bir çocuk yetiştirmekle siz aslında kendi torunlarınıza büyük bir armağan vermiş olursunuz. Kitabı çok severek okudum, orta düzeyde dili çok ağır olmayan akademik bir kitap. Tüm ebeveynlerin okumasını tavsiye ederim.
Eğitim /Kişisel Gelişim
Bütün - Beyinli ÇocukDaniel J. Siegel · Koridor Yayıncılık · 20153,829 okunma