GERÇEKLİK İÇERİR!
2026 8. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 16:34
!Spoiler İçerebilecek Bir İnceleme! Büyük bir hevesle başladığım, her yerde övüldüğünü gördüğüm bu kitabın benim için hayal kırıklığı olması açıkçası beni üzdü. Bu incelemede genelde olumlu şeylerden bahsetmeyeceğim çünkü zaten bunu yapan pek çok kişi var. Ben biraz da neredeyse kimsenin söylemediği şeylerden bahsedeceğim. Ayrıca "klasik olduğu için beğenmeliyim" anlayışı dışında kalacağım.Bunu belirtmek istedim çünkü ben bu kitap hakkında belki de yıllarca büyük övgüler dinledim ve okudum. Klasik kitaplarda kalınlık benim gözümü biraz korkutsa da Gurur ve Önyargı'yı okumaya bu bahsettiğim yorumlar sayesinde karar verdim ve cesaret buldum. Ama gel gelelim sonuç beni mutlu etmedi. Sevdiğim ve bence olumlu olan yanları 1) Dönemini çok iyi anlatması. Gerçekten yazarın dönemini bu kadar iyi işlemesi kitap hakkında söyleceğim üç iyi şeyden biri. Okurken sıkıcı bir şekilde o döneme hapsoluyorsunuz. 2) Yazarın geçmişteki "kadın evlenmelidir","ailenin toplumdaki etkisi" ve "yanlış evliliklerin sonucu" gibi konulardaki muazzam hiciv yeteneği. Bu konuların kitap boyunca eleştirildiğini okuyoruz. Bunu büyük bir içtenlikle takdir ediyorum çünkü o dönemlerde yaşamış özellikle kadın bir yazarın bunları bu şekilde anlatabilmesi büyük cesaret örneği. 3) Kitabın sonu havada bitmedi. Gayet bir son gibiydi ve bu yönüde benim gözümde bir artı. Çünkü 400 sayfa okuduktan sonra havada bırakılması emeğimin çöp olduğu hissini verirdi ayrıca bu hikayeye de yakışmazdı. Sevmediğim ve bence olumsuz olan yanları 1) Çeviri ve kullanılan kelimeler. Zaten İngiliz Edebiyat'ı olan bu kitapta sürekli saygı sözcükleri kullanılırken bir de türkçe çevirisinde naftalinli sözcüklere yer verilmiş olması. "mamafih" gibi kelimelerden bahsediyorum. Laf kalabalığı olan bir yazıda böyle kelimelerin varlığı okuru iyice yoruyor bence. Evet bu tarz kelimeler bizim kelime haznemizi geliştirir bunu kabul ediyorum fakat bu tip kitaplardan ziyade dili daha basit, daha az kalabalık olan eserlerde kullanılması daha yerinde olur/oluyor bence. 2) Jane Austen'in dilinin kesinlikle kolay okunduğunu düşünmüyorum. Pek çok kitap okuyan biri olarak biri olarak bu kitabı hem çok yavaş okudum hem de bazı yerleri anlamak için 3-4 kere okumam gerekti. Bu hem yazarla hem de çevirmenle alakalı bir durum. 400 sayfalık bir kitabı bitirmem 8 saattimi aldı tam olarak. Dilinin ne kadar ağdalı ve durgun olduğunu buradan da belli oluyor zaten. Tabi anlayarak okumaya çalışıyorsanız... 3)Kurgudaki sorunlar. Öncelikle bu kitabın ana karakterleri Elizabeth ve Darcy. Bu iki karakterin başlangıçtaki olumsuz düşüncelerinden (gururları ve önyargılarından) kurtulma süreçlerini ve karakter değişimlerini okumamız gerekiyor esas olarak. Fakat kitapta toplasanız 50 sayfayı bulmaz bu iki karakterin konuşması veya görüşmesi. Ana karakter Elizabeth olduğu halde sürekli ve sürekli başkalarının sorunları okuyoruz. Kitabın aile ilişkilerinin toplumdaki yankılarını anlatığının da farkındayım ama bunun dengeli olmasını beklerdim. Nerdeyse 350 sayfa başkalarından bahsedilirse o zaman ana karakterlerin değişimini, kimyasını nasıl okuyacağım? Nasıl dahil olacağım kitaba? Evet bir değişim var ama bunun da üzerinde diğer olaylar kadar durulmamış.Resmen ikinci planda kalmış. Ana konudan çok sapılmış. Herkes sürekli Jane karakterini övüyor ve olaylar onun etrafında dönüyor. Onu okumayı bıraktığımızda da başka birinin olayları gelişiyor. Yani Elizabeth dışında neredeyse herkesi okuyoruz. O zaman da okumak istediğim Elizabeth karakterinin gelişimine az odaklanabiliyoruz. Bu da benim hoşuma hiç gitmedi ve beklentimi karşılamadı. 3) Gereksiz karakterler. Kitapta çok fazla karakter olmasının yanında bir çoğu da gereksizdi veya gereksiz uzun konuşmaları vardı bence. Mesela kuzenleri Mr Collins. O kadar uzun uzun konuşmasına hiç gerek yoktu açıkçası. Okurken çok fazla sıkıldım o kısımları. Evet yazar Beth ve Darcy karaktlerini bir şekilde tekrar buluşturmalıydı ve ilerleyen kısımlarda bu iki karakter için önemli olan bir olay için de gerekliydi belki ama dediğim gibi gereksiz uzun yazılmıştı. Kitapta ona bu kadar yer ayrılması ne kadar lazımdı emin değilim. Ayrıca Elizabeth karakterinin toplam 5 kız kardeş olmasına da gerek yoktu zaten birini neredeyse hiç okumadık. Yani bunun gibi sadece kalabalık olsun diye yazılmış karakterler beni iyice yordu. 4) Yaklaşık 370. sayfaya kadar sürekli başkalarını okuduktan sonra Elizabeth ve Darcy arasında sadece bir konuşma oldu. Duygularını birbirlerine itiraf ettiler ve nişanlandılar. Sonraki 30 sayfanın çoğunda Jane ve onun nişanlısından söz edilmekle birlikte klasik şeyler oldu ve kalan 3-4 sayfada olaylar toplarlanıp sonunda ne olduğu anlatıldı. (arada bir de bir 20 sayfa kadar da Darcy ve Elizabeth sahneleri veya düşünceleri vardı) Bu açıdan benim için büyük bir eksi. Bu durum da kitabın arka kapağında "... aşkı ele alır" ibaresini yalanlamış oluyor. Bu açıdan da benim için hayal kırıklığı oldu. 5) Kitaba bu kadar sert eleştiri yapmamın belki de en büyük sebeplerinden bir tanesi de beklenti. Bu kitap hakkında herkes öyle ya da böyle konuşuyor ve çoğu kişi de övüyor. İşte Elizabeth ve Darcy aşkı vb. diye. Bu gerçeklikten bence uzak. Evet bir aşk var kitapta ama ana konu bu değilmiş gibi geliyor okurken. Mesela kitabın filminin konusu aşk ama kitabı okurken en fazla 50 sayfa görebiliyoruz. Kalan 350 sayfası bambaşka olayların gereksiz uzatılması. Eğer bu uygulamadaki yorumlara da bakarsanız çoğu kişinin de bu konuda "aşk okuyoruz" gibi yorumlarının olduğunu görecekseniz. Bu yorumlar benim için gerçekten uzak incelemeler. Burada kimseyi kırmak veya yorumuna kötü demek gibi bir niyetim yok sadece kendi başıma gelen bir durumu anlatmak istedim. Çünkü okumaya başlarken hem yorumlara hem de kitabın arkasına baktım ve beklentiye girdim. Bu beklenti karşılanmadığında da doğal olarak üzüldüm ve hoş olmayan bir okuma deneyimi geçirdim. Uzun lafın kısası diyerek bu söylediklerimi toparlamak gerekirse: 18. 19. yüzyıl döneminin genel sosyal yapısını kadın bakış açısından okumak istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Ama bahsedildiği gibi aşk okumak için uygun bir tercih değil. Dil akıcı olmadığı için de sizi sıkabilir ayrıca İngiliz Edebiyatı olduğundan da saygı sözcükleri sizi yorabilir. Gurur ve önyargıyı ayrı ayrı görebilirsiniz ama bir araya geldiklerini görmeniz biraz zor. Her şey son 20 sayfada çözülüyor çünkü. Ve tatlı ingiliz flörtleşmesi vb arıyorsanız o bu kitapta yok söylenenin aksine. Benim başucu kitabım olmadı bir daha da okumayacağıma eminim. Seveni çok fazla olan bir kitap. Ama eğer konu toplumsal normları eleştirmekse bunu daha kısa yapan yazarlar var ki ben onların dilini daha çok seviyorum. Eğer konu aşk ise hani nerede? Yani benim açımdan birçok yönü ile kusurlu bir okuma deneyimiydi. Belki ilerleyen dönemlerde yazarın başka bir kitabını okuyup bir daha şans veririm. Bu elestiri de umarım faydalı ve gerçekçi olmuştur. Okumak isteyen herkese iyi okumalar. Gurur ve Önyargı Jane Jane Austen
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma