Yapay zekâ artık sadece bir teknoloji başlığı değil; iş yapış biçimlerinden karar alma süreçlerine kadar birçok alanı dönüştüren bir güç. Ancak bugünü anlamak için, bu dönüşümün nasıl başladığını bilmek gerekiyor.
Michael Wildenhain ’ın Yapay Zekânın Kısa Tarihi kitabı, yapay zekânın gelişimini kronolojik bir çerçevede, herkesin anlayabileceği bir dil ile ele alıyor. Kitap, Alan Turing’in öncü fikirlerinden başlayarak, yapay zekânın ilk dönemlerindeki beklentiler, “AI kışı” olarak adlandırılan durgunluk süreçleri ve ardından gelen veri ve hesaplama gücü artışıyla birlikte yaşanan sıçramayı detaylı bir şekilde inceliyor.
Kitapta ele alınan temel konular:
• Yapay zekânın ortaya çıkışı ve erken dönem çalışmaları
• Uzman sistemler ve ilk uygulama örnekleri
• Makine öğrenmesi ve veri odaklı yaklaşımın yükselişi
• Günümüzde derin öğrenme ve büyük dil modellerinin etkisi
• Yapay zekânın iş dünyası, toplum ve etik üzerindeki yansımaları
Kitap yalnızca teknik gelişmeleri aktarmakla kalmıyor; aynı zamanda yapay zekânın insanlık için ne ifade ettiği sorusunu da tartışmaya açıyor. Teknolojinin sınırları, insan-makine ilişkisi ve gelecekteki olası senaryolar üzerine okuyucuyu düşünmeye yönlendiriyor.
Öne çıkan yönleri:
• Karmaşık kavramları sade ve akıcı bir dille açıklaması
• Teknik bilgi ile tarihsel ve felsefi bakışı dengeli sunması
• Konuya yeni başlayanlar için erişilebilir olması
Bu kitap, yapay zekâyı derin teknik detaylara girmeden, büyük resmi görmek isteyenler için güçlü bir giriş niteliğinde. Özellikle teknoloji, iş dünyası ve gelecek trendleriyle ilgilenen profesyoneller için değerli bir perspektif sunuyor.
Yapay zekâyı sadece “ne yapıyor?” sorusuyla değil, “nasıl bu noktaya geldi?” ve “bundan sonra nereye gidiyor?” sorularıyla ele almak isteyenler için önerilir.