Katre-i Matem
2026 9. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 19:20
En mutlu olduğumuz anlar aynı zamanda en savunmasız olduğumuz anlardır. Bu anlarda dünyadaki bütün çirkinlikler izbe köşelere çekilir, gözümüzden kaybolur. Sevinç naraları atan kalbimiz, bütün korkunç çığlıkları duymamızı engeller. Katre-i Matem kitabında da aynı bu şekilde gerçekleşiyor olaylar. Bir tarafta Lale Devri’ ni eğlenceyle, şiirle ve musikiyle geçirenler; diğer tarafta ise açlık, sefalet ve canıyla cebelleşenler. Hikayemiz, Kara Şahin adında bir gencin aşık olduğu Nakşıgül’e kavuşmasıyla başlıyor ancak evlendikleri günün sabahına uyandığında kendisini korkunç bir gerçekle yüzleşirken buluyor. Canından çok sevdiği karısı öldürülmüştür. Bu andan itibaren Kara Şahin’in tek bir amacı vardır: Karısının katillerini bulup cezalandırmak. Bu uğurda Kara Şahin önce bir külhana katılır, orada usulsüz şahitlik eder fakat bu külhan ona hayatının en önemli dostu olacak Yanık Yusuf’u kazandırır. İkili, çeşitli maceralara katılmaktan asla geri durmaz. Payitahtın isyan kıvılcımlarıyla tutuştuğu günlerde Osmanlı’nın sokaklarında dervişlik, lale yetiştiriciliği, Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın casusluğu gibi çeşitli zorlu vazifelerde görev alırlar ve tüm yaşadıkları zorluklarda dostluklarına sığınırlar. Kitabımız 466 sayfa olmasına rağmen sürükleyiciliği muntazam seviyede iyi. Yazarın anlatımı o kadar başarılı ki kitabı eline aldığınız vakit kendinizi 1730’lu yılların Osmanlı’sında Lale Devri’nde yaşarken buluyorsunuz. O dönemin insanlarının yaşadıklarını hissediyor, o dönemin İstanbul’unda sokak sokak geziyorsunuz. Kitabın en sevdiğim yönü de bu oldu. 1730’lu yılların İstanbul’unda dolaşmak ve o dönemi hissetmek... Bütün kitapseverlerin keyifle okuyacağını düşündüğüm bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. İncelemeyi kitaptan beğendiğim alıntılar ile bitirecek olursam: "İnsanın ümitli olduğu her şeye köle, ümit kestiği her şeyden de hür olduğunun farkındaydı." "Unutma, cehaletten daha dermansız dert yoktur! Gerçi bilgiye hakim olmak mutluluktan çok elem, sevinçten çok keder verir ama insan da öğrenerek çoğalır. " "İnsanın giyinebileceği en iyi elbise güzel ahlaktır." "Fakirliğin en büyüğü ahmaklık; zenginliğin en üstünü akıldır." "İnsan aklının varabileceği en son nokta onun gönlünün içindedir zaten."
Katre-i Matemİskender Pala · Kapı Yayınları · 202525,6bin okunma