·445 syf.····Okunma: 23 Nisan 2026 23:30 Vicente Blasco Ibáñez, Mahşerin Dört Atlısı'nda Birinci Dünya Savaşı’nın yıkımını sadece cephelerdeki çarpışmalarla değil, bir ailenin trajedisi üzerinden ele alıyor. Arjantinli bir toprak ağasının torunlarının, Fransız ve Alman taraflarında birbirine karşı savaşmak zorunda kalması, milliyetçiliğin ve ideolojilerin kan bağını nasıl hiçe saydığını gözler önüne seriyor. İnsanlığın en büyük felaketlerinden birini geniş bir perspektifle sunan roman, savaşın bireysel hayatları nasıl kökünden sarstığını oldukça etkileyici bir dille anlatıyor.
Kitaba ismini veren Savaş, Kıtlık, Hastalık ve Ölüm simgeleri, Ibáñez’in kaleminde sadece dini birer metafor olmaktan çıkıp siperlerin çamurunda ve yanan şehirlerin dumanında somut bir gerçekliğe dönüşüyor. Özellikle savaşın yarattığı psikolojik tahribatı ve toplumsal dönüşümü detaylıca işlemesi, eseri sıradan bir savaş romanının çok ötesine taşımış.
Sonuç olarak bu eser, barışın kırılganlığını ve insanın yıkma arzusunun evrenselliğini hatırlatan zamansız bir klasik. Ibáñez, epik anlatımıyla okuru hem tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor hem de insan doğasının karanlık dehlizlerinde düşünmeye zorluyor. Tempodaki bazı yavaşlamalara rağmen, genel hatlarıyla kitabı beğendim. 1. Dünya savaşına farklı bir perspektif kazandırıyor. İş Bankası yayınları yine güzel bir iş çıkarmış.