2026 22. kitabı
#pandadiyorki Hamnet Bu 1580'lerde, Stradford'daki Henley Caddesi'nde yaşayan bir çiftin ve çocuklarının hikayesi. Susanna, Judith ve Hamnet. Yazarın o kadar temiz ve akıcı bir üslubu var ki daha elime alır almaz beni büyüledi. Bir anda kendimi 16.yüzyıl kırsallarında buluverdim. Tepeden esen rüzgarı bile hissettim sanki. Bu hikayede iki zaman aralığında gidip geliyoruz. Birinde Shakespeare ve Agnes'in tanışma ve evlilik sürecine şahitlik ederken diğerinde bir hastalık, bir kayıp ve meşhur Hamlet eserinin yazılma sürecine ortak oluyoruz. Her şey o kadar detaylı ve zekice kurgulanmış ki. Evet bir kurgu roman okuyoruz fakat şuan bütün okuduklarımın aynen bu şekilde yaşandığına yemin edebilirim Eğer bu kitaba, Shakespeare odaklı bir okuma beklentisi ile başlıyorsanız, hayır, bu esasında Agnes'ın hikayesi. Onun iç dünyası, onun acısı, onun yası. Burada Shakespeare, Agnes'ın kocası, Latince öğretmeni veya eldivencinin oğlu olarak anılıyor sadece. Varoluşsal sancılarının, durdurulamaz yaratma isteğinin ve melankolisinin arasında sıkışmış vaziyette. Onu hepimizin tanıdığı halinden ziyade bir oğul, bir aşık, bir baba olarak okuyabilmek benim çok hoşuma gitti gerçekten. Fakat kitabın çoğunda Londra'da kendi dünyasında. Bu yüzden Agnes hep tek başına mücadele eden, herkesi kanatları arasına alan müthiş bir ruh olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bir bakışı ile insanın geçmişini, gelecegini ve ta içini görebilen çok özel bir ruh Agnes. Onun acısındaki zerafet ve ruhani boyut, insanın kalbine bir ok gibi saplanıyor. Gözyaşlarımı tutmakta öyle zorlandım ki. Kendinizi bir anda Agnes'ın yerine koyuyor, o kor gibi acıyı hissediyor ve bu yükün ağırlığı ile başbaşa kalıyorsunuz. Ve o final... Ögretmen, eldivencinin oğlu veya Agnes'ın kocası. Tüm bu sıfatlara ek olarak ilk kez Shakespeare'in babalığını kabul edebildim. İlk kez silik bir karakter yerine, acısını kendi yolları ile yaşayan bir baba olarak gördüm onu. Ben ne bu kitabı ne de filmini çok uzun bir süre atlatabilecek gibi değilim. Acı ancak bu kadar zarif ve bu kadar gerçek anlatılabilirdi. Müthiş bir zihnin ürünü olan bu kitap şiddetle tavsiyemdir.
HamnetMaggie O'Farrell · Domingo Yayınevi · 20249,3bin okunma