·704 syf.····Okunma: 24 Nisan 2026 00:00 Bitirmekte çok zorlandığım kitaplardan biri olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Kitaptaki uzun betimlemeler vs bir yerden sonra boğucu olmaya başlamıştı ve gerçek anlamda Raskolnikov’un psikolojisini derinden hissetmeye başladım diyebilirim. O yüzden sakin kafayla okunmasını tavsiye ederim :)
Her ne kadar suç üzerine yazılmış bir roman okuyacağım sansam da asıl tema, suçun insan üzerindeki etkileriydi. Kitap boyunca karakterin, aklıyla vicdanı arasında geçen iç hesaplaşmasına şahit oluyoruz. Ayrıca Dostoyevski’nin yaşadığı içsel sıkıntıları, maddi durumunu, yaşadığı epilepsi hastalığını ve idam mahkumu olup son anda kürek cezasına mahkum edildiğini bilerek okuduğumda satırlar daha bir anlam kazandı. Kitapta yazarın yaşadığı varoluşsal sıkışmışlığı okuyoruz aslında.
Konuya gelecek olursak, maddi sıkıntılar çeken bir üniversite öğrencisinin cinayet işlemesiyle başlıyor roman. Ardından karakterin, kendini haklı çıkartacak birçok neden bulduğunu okuyoruz ve eğer idealist bir yaklaşımla yapılıyorsa ve bir şeyleri değiştirebileceksek her suçun meşru olduğu fikri aktarılıyor. Bu satırlarla, Dostoyevski’nin üstün insan düşüncesini savunduğunu anlıyoruz.
Raskolnikov yalnızca bir cinayet işleyen kişi değil, kendi zihninde kurduğu fikirlerin ağırlığı altında parçalanan bir insan olarak karşımıza çıkıyor. Onun dünyasında her karakter, aslında iç çatışmalarının bir yansıması gibi: Sonya, Raskolnikov’un bastırdığı vicdanı ve insanlığa dönüş yolunu temsil ederken; Porfiry, zekâsıyla onun düşüncelerini bir ağ gibi sararak suçun kaçınılmazlığını hissettiriyor. Razumihin ise onun olabileceği sağlıklı, toplumla uyumlu insan halini gösteren bir karşıt ayna. Cinayetin hedefi olan Alyona Ivanovna Raskolnikov’un “üstün insan” teorisinin karanlık pratiğe dönüşmüş hâli olurken, Marmeladov ailesinin trajedisi ise onun düşüncelerine toplumsal bir gerekçe sunar gibi görünürken aynı zamanda insan acısının inkâr edilemez gerçekliğini yüzüne vuruyor.