···Okunma: 04 Haziran 2018 16:10 "Çocuğunuza kulak verin" 2 ve 8 yaş arasındaki çocuklar için önerileri olan bir kitap. Bence başucu kitabı olmaya aday. Bu kitabın da parçası olduğu Doğan Kitap'ın "Anne Baba Akademisi" serisi içindeki kitapların hepsi ayrı ayrı dikkate değer. Yazar Aletha Solter'in bebekler için yazdığı "Bilinçli bebek"kitabını da okumuş olmak isterdim doğrusu zamanında. Genel olarak bana katkısı, bebeklerin ağlaması konusundaki yaklaşımımı toptan değiştirmemin iyi olabileceği hissiydi. Bebeğim her ağladığında bir sorunu olduğunu ve/ya birşeyi yanlış/eksik yaptığımı zannedip onu panikle susturmaya çalışıyordum. Aslında ağlamak, duyguları (her türlü duyguyu) ifade etmenin bir yolu ve asıl ağlamamak o duygunun yaşanmamasına, bastırılmasına, yok sayılmasına sebep olur ve bu hiç istemeyeceğimiz bir durum. Kitabın içindeki genel başlıkların herbiri, ayrı ayrı gerektikçe açıp okunabilir. Kitabın yetişkinler ve ebeveynler ile ilgili de alıştırmaları olması ise ayrı bir hoşluk. Zira kendi açmazlarınız da, onlarda tekrarlıyor. Kitabın Türkçe basımına önsöz yazan güzel insan Nilüfer Devecigil de "Çocukluğunuzda hangi yaşta ailenizle en zor zamanları yaşadıysanız, kendi çocuğunuz o yaşa geldiğinide ebeveyn olarak aynı zorlukları yaşamaya hazır olun" diyerek başlamış bu sebeple yazısına.
Başvurmak istediğimizde kitaba danışabileceğimiz ana başlıklar şöyle:
Gözyaşları ve öfke nöbetleri/Korku ve endişeler/Yaşamak ve öğrenmek/Oyun oynamak ve dramatik oyunlar/Çatışmalar ve mücadeleler/Arkadaşlar ve düşmanlar/ Beslenme ve hastalıklar
Çocuğa şefkat ve ilgi, ebeveynin kendine şefkat ve ilgisi...denge önemli.. iyi okumalar hepimize!