PERSONA
KARANLIK
Asena NİŞİKLİ
Hikâyemiz öyle klasik bir “cinayet var, katil kim?” kurgusu değil…
Daha ilk sayfadan okurunun zihnine yerleşen, “Geçmiş gerçekten geride kalır mı?”sorusuyla başbaşa bırakıyor bizleri.
Feray Eldem, psikoloji okuyan ve sanata tutkuyla bağlı bir genç kadın. Aynı zamanda Karaköy’de bir sanat galerisinde çalışıyor ve dışarıdan bakıldığında hayatı yolunda gibi görünüyor. Ama aslında her şey, o yedi yaşındayken yaşadığı ve hatırlayamadığı dört günle gölgelenmiş durumda. Zihninin derinlerine ittiği o karanlık boşluk, onun bugünkü hayatını sessizce şekillendiriyor.
Bir gece gelen mesajla galeriye gittiğinde ise patronunun cesediyle karşılaşıyor Feray ve işlenen cinayetin ardından bir anda baş şüpheli haline geliyor. Ama olaylar bununla da sınırlı kalmıyor. Cinayetten hemen sonra evine gelmeye başlayan kırmızı zarflar, hikâyeyi bambaşka bir noktaya taşıyor. Her zarf bir bilmece, her cevap ise onu bir sonrakine götürüyor.
Feray’ın çocukluğunda babasıyla oynadığı define avı oyunlarını düşününce, bu bilmecelerin onu neden bu kadar içine çektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu durum artık sadece bir cinayeti çözme değil, kendi geçmişinin peşine de düşme meselesi.
Bir yanda sanat galerisi, çalınan değerli bir tablo, estetik ve düzenli görünen bir dünya varken diğer yanda ise bastırılmış travmalar, parçalanmış bir aile, kopmuş ilişkiler ve hatırlanamayan gerçekler var. İntihar eden babasıyla karmaşık bağı, abisiyle uzaklaşan ilişkisi, annesinin kurduğu yeni hayatı… Hepsi Feray’ın etrafında daralan bir çember gibi.
Ve tam bu noktada hikâyeye Hektor giriyor. Karşı dairesine taşınan bu gizemli adam, söyledikleri ve tavırlarıyla Feray’ın geçmişine dokunuyor gibi. Onu tanıyor mu, yoksa sadece bir tesadüf mü, bunu sorgularken buluyor kendini.
Okumamız boyunca da sürekli bir tedirginlik hissi yaşıyoruz.
Özellikle o yıldız şeklindeki origami…
Karanlık atmosferi, psikolojik derinliği ve gizemiyle ilerleyen bir hikâye Persona. Bir taraftan okurunun zihniyle oynayan diğer taraftan geçmişle yüzleşmenin ne kadar zor olduğunu hissettiren bir anlatımı var yazarımızın. Ve ben hemen ikinci kitabımıza başlıyorum…
Syf: 479 Asena NişikliPersona 1: Karanlık