Masumiyet Müzesi
2026 12. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 19:58
Herkese merhaba, Üzerine uzun uzun konuşacağım bu kitapla ilgili benim dikkatimi çeken bazı ayrıntılardan bahsedeceğim. Masumiyet Müzesi'ni okurken zihnimde en çok yer eden şey şu oldu: Bu gerçekten bir aşk hikâyesi mi, yoksa aşkın bahanesiyle büyütülmüş bir saplantı mı? Okurken sık sık Orhan Pamuk ile Kemal karakterinin iç içe geçtiğini hissettim. Anlatımın “ben diliyle” ilerlemesi, Kemal’in en derin düşüncelerine kadar inmemiz ve kitabın gerçek bir müzeye dönüşmüş olması. Tüm bunlar hikâyeyi neredeyse gerçekmiş gibi hissettiriyor. Ama belki de tam burada bir kırılma başlıyor: Gerçek gibi görünen bir kurgu, duyguların da gerçek olduğu anlamına gelmiyor. Kemal’in hissettiklerini “aşk” olarak adlandırmakta zorlandım. Çünkü ortada fedakârlık, karşılıklı bir derinlik ya da dönüşüm yok; daha çok sahip olma arzusu ve kaybettikçe büyüyen bir takıntı var. Hatta Kemal’in, Füsun’u elde edebilseydi aynı yoğunluğu hissedip hissetmeyeceği bile şüpheli. Sanki onun sevdiği şey Füsun değil, o eksiklik duygusunun kendisi. Füsun ise bambaşka bir muamma. Aşkını dile getirdiği anlar var ama bu duygu okura pek geçmiyor. Hikâyede duyguyu taşıyan tek kişi Kemal gibi hissettiriliyor, bu da ilişkiyi tek taraflı bir anlatıya dönüştürüyor. Sanki Füsun'un ve ailesinin tek derdi sosyeteye karışmak ve başkaları tarafından fark edinilmek gibi. Bir diğer dikkatimi çeken nokta ise aileler ve dönem. 1970’lerin Türkiye’si, darbeler, toplumsal kırılmaların olduğu böylesine yoğun bir arka plan varken, bu gerçekliğin hikâyeye yüzeysel bir şekilde yedirilmesi eksiklik hissi yarattı. Aynı şekilde aileler de oldukça silik; oysa Türk aile yapısının daha baskın, daha etkili olmasını beklerdim. Ve belki de beni en çok rahatsız eden kısım: duyguların ve özellikle cinselliğin ele alınış biçimi. Anlatımın sadeliği bazı yerlerde derinlikten çok yüzeysellik hissi uyandırdı. Sonuç olarak benim için Masumiyet Müzesi, bir aşk romanından çok, bir insanın kendi duygusuna saplanıp kalmasının hikâyesi oldu. Aşkın kendisinden çok, aşk sanılan bir hâlin içinde kaybolmak @__kitaplarim__
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,4bin okunma