·72 syf.····Okunma: 25 Nisan 2026 00:32 Agota Kristof, "Dün" isimli romanında sürgün bir hayatın ağırlığını bizlere derinden hissettiriyor. Başkahraman Tobias Horvath, çocukluğunda yaşadığı travmatik bir olayın ardından kimliğini değiştirerek Sandor Lester ismini alıyor. Bir saat fabrikasında makine başında geçen tekdüze hayatını, zihninde kurguladığı hikâyeler ve şiirlerle katlanılabilir kılıyor. Kristof'un sade ama vurucu dili, mülteci olmanın getirdiği o köksüzlük hissini okura doğrudan aktarıyor.
Sandor, her sabah aynı yolu yürürken ve aynı parçaya delik delerken çocukluk aşkı Line'in bir gün çıkıp geleceğini hayal ediyor. Hayatındaki boşluğu Yolande isimli bir kadınla doldurmaya çalışsa da, kalbindeki asıl yeri her zaman o ulaşılmaz imgeye ayırıyor. Yazma eylemi, onun için gerçeklikten kaçışın ve geçmişin hayaletleriyle hesaplaşmanın tek yolu haline geliyor. Roman, bekleyişin ve gerçekleşmeyen umutların insan ruhunu nasıl yavaş yavaş tükettiğini gözler önüne seriyor.
Günün birinde gerçek Line, yani Caroline, beklenmedik bir şekilde otobüse biniyor ve Sandor'un tüm dünyasını altüst ediyor. Aralarındaki yasaklı bağ, Sandor'un kendi geçmişine dair sırları ve bastırılmış duygularıyla hikâyeyi gerilimli bir boyuta taşıyor. Sandor'un saplantılı sevgisi, sonunda Caroline'in kocasını yaralamasına ve hayatının daha da karanlık bir noktaya sürüklenmesine sebep oluyor. Yazar, gerçek ile yalanın birbirine karıştığı bu noktada okuru sarsıcı ve hüzünlü bir finalle baş başa bırakıyor.
Kristof, bu kısa ama yoğun eserinde aidiyet, pişmanlık ve sevginin yıkıcı gücünü ustalıkla işliyor. Karakterlerin içsel monologları, okuyucuyu hüzün ve melankoli dolu bir atmosferin içerisine iyice çekiyor. Eser boyunca devam eden karanlık hava, her sayfada mülteci olmanın ve yalnız kalmanın derin acısını hissettiriyor. "Dün" romanı, insanın geçmişinden ve kendi yarattığı hayaletlerden asla tam olarak kaçamayacağını bizlere bir kez daha hatırlatıyor.