Mayıs 2019
Hier
9789750819957

2024 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2024 08:10
Selamlar! Bugünün kitabı Agota Kristof’tan okuduğum üçüncü kitap olan Dün. Macar yazarın dördüncü romanı olan kitap, otobiyografik özellikler de taşıyor. 1956 yılında 21 yaşında iken eşi ve çocuğu
2023 58. kitabı
Nitelikli bir okuyucu olup, ilk gençliğimdeki o heyecanı kaybettiğimden beri çok az roman okuyorum. Ama kitap seçme konusunda iyi olmaya başladığımdan beri de okuduğum her kitap altın değerinde.
2025 24. kitabı
Eser kısa olmasına rağmen insanın içine işleyen bir ağırlık taşıyor. Sade diliyle ördüğü hikaye, ilk bakışta sessiz ama içinde yankılanan bir çığlık gibi. Her cümlesi soğukkanlı bir dinginlikle yazılmış olsa da, satır aralarında taşınan acı, yalnızlık ve yabancılık duygusu öylesine derin ki, okurken kalbinin tam ortasına dokunuyor. Yazar, geçmişin izlerinden kaçmaya çalışan bir insanın kimliğini, aidiyetini ve hatta dilini kaybedişini öyle bir gerçeklikle anlatıyor ki, karakterin yaşadığı boşluğu kendi içinde hissediyorsun. Her kelime, sanki uzun süre susmuş biri gibi. Son sayfayı okuduğumda tüylerim diken diken oldu. Kristof’un kurduğu o soğuk dünyanın içinde, bir anda insana çarpan duygusal ağırlık, kelimelerin sessiz gücü. Kitap bitti ama yarattığı yankı kolay kolay dinmiyor. Okuru derinden sarsan, az kelimeyle çok şey söyleyen, unutulmaz bir hikaye ve keşfedilmeyi bekleyen köşeye sıkışmış bir elmas niteliğinde eser, herkese tavsiye ederim. :)
DünAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20193,110 okunma
Aşkı bilmedikleri için mutlu olan insanların olduğu yere git..
2023 79. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 01:17
Kristof’un tıpkı kendisi gibi ülkesinden ayrılıp İsviçre’ye yerleşen ve bir saat fabrikasında çalışan karakteri Tobias'ın hastalıklı zihninin içinde 72 sayfa dolaşıp geldim. Tam bir patolojik vaka. Adı bilinmeyen ülkenin bir köyünde, yiyecek ve giyecek karşılığında erkeklerle birlikte olan bir kasından doğdu Tobias. Ve babası olduğunu anladığı adamı bıçaklayıp kaçtığında bir çocuktu. Başka bir ülkede sığınmacı olmanın ama oraya bir türlü uyum sağlanamamanın, ayrık otu gibi kalakalmanın ruh halini biraz da o köye nereden geldiği belli olmayan annesinden anlıyor belki. Ait olduğu yerde de istenmeyen, sevilmeyen birinin acısını ceplerine doldurup gidiyor yeni ülkeye. Mültecilik, işçilerin ağır yaşam koşulları, yoksulluk, savaş, aşk, karmaşık insan ilişkileri ve elbette zaman, bu kısacık hikayeye çok güzel yedirilmiş. Arka arkaya sadece olay anlatımı gibi görünen bir metnin okurun avucuna bu kadar çok şey bırakması çok şaşırtıcı. Böyle de yapılıyormuş meğer. Dün..Adından da anlaşılacağı gibi zaman kavramını da didikleyen bir metin. Kafamızın içini çarşamba pazarına döndürdükten sonra durup şöyle diyor Tobias: “Olaylar bende yaşıyor, zamanda değil.” Ve onun ardından da bana Hamlet’teki “zaman yerinden çıktı” cümlesini hatırlatan bir şey söylüyor: “Zaman yırtıldı.” Keşke yazar zamanın yırtıldığı yerden içeri biraz daha baksa, bu yırtığı biraz daha büyütseydi dedim okuduktan sonra. Bana bu yırtık az anlatılmış, zaman efendinin kulakları yeterince çınlatılmamış gibi geldi. Keyifli okumalar..
DünAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20193,110 okunma
Sevgi herşeyi çözmüyor bizi kandırmışlar hep...
2025 5. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 22:59
Agora Kristof la tanışma kitabım bu. Oysaki meşhur üçlemesinin ardından yazılmış. Önce ( Büyük Defter ~ Kanıt ~ Üçüncü Yalan ) üçlemesinden mi başlamalıydım bilemiyorum. Çeviri çok iyiydi. Yazarın dilini de sevdim. Duyguları okuyucuya hissettirme yeteneği üstelik kısa cümlelerle bunu yapabilmesi etkileyici. Küçük bir çocukla başlıyoruz yolculuğa bu kitapta, onun yetiskinligine tanık oluyoruz. Yoksulluk, çaresizlik, kimsesizlik , vatansız kalma, yalnızlık, sevgisizlik ...yoğun şekilde kullanılmış . Bazı kısımlar hızlı geçtiği için belki biraz daha uzun tutulabilirdi diye düşündüm sadece okurken . Herkese keyifli okumalar...
Puan vermedi·
Agota kristof okuduğum üçüncü kitabıydı . 'Dün ' Beni her kitabına ve hikayesine hayran bırakan bir yazar.bu kadar ince bir kitaba bu denli ağır duyguları nasıl sığdırıyor insan hayran kalarak okuyor. DünDün ben çok sevdim.
2024 41. kitabı
Bitti. Yine Agota Kristof kurgusu, yine bir ensest ilişki. Ne gerek var gerçekten anlamıyorum. Benim edebiyattan anladığım şey bu değil, artık emin oldum.
2024 101. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 21:00
Tobias, adını bilmediğimiz bir ülkenin bir köyünde annesi ile yaşayan yoksul bir çocuktur. Annesi Ester ona bakabilmek için dilenip, çalıp, köyün erkekleri ile yatmaktadır. Sonra bir gün annesi yine bir erkeğin altındayken Tobias aradaki bazı konuşmalardan dolayı, adamı bıçaklar ve evden kaçar. Göçmen olarak gittiği ülkede Tobias'ın fabrikadaki umutsuz çalışma serüvenini okurken çocukluk aşkına duyduğu saplantılı özleme de şahit oluyoruz. Derken aradan geçen on beş yılın ardından çocukluk aşkı, onunla aynı fabrikada çalışmaya başlıyor. Ve soluksuz bir hikaye başlıyor. Agota KristofAgota Kristof okumayı çok sevdiğim yazarlardan. Yine bizi çok enteresan ve karmaşık duygular içinde bırakacak bir kitapla baş başa bırakmış. Sade bir anlatıma sahip kitap hemen okuyup bitirilebilecek türden ama etkisi uzun bir süre sizinle kalacak. Mutlaka bir göz atmanızı öneririm..
Dün - Agota Kristof
2024 21. kitabı
Daha önce agota Kristof'tan okumaz yazmaz adlı kitabı okumuştum, okumaz yazmaz da harika bir kitap bunu belirtmeliyim. O kırk sayfalık ince kitap dan yazarla ilgili bir çok şey öğrendim. Yazarımız Macaristan'dan siyasi nedenlerle İsviçre'ye göç etmiş, çok okuyan biri fakat yeni bir ülke yeni bir dil derken herşey sıfırlanıyor , fabrika da yıllarca çalışıyor, yeniden bir dil öğreniyor ve o yeni ülkenin diliyle kitaplar yazıyor. yazar kendi yaşamından izler taşıyan kitaplar yazmış . Bu kitapta (dün) aynı şekilde kendi yaşamından izler taşıyan bir kitap , kitap daki kahramanımız tobias iyi bir aileden iyi bir yaşamdan gelmeyen biridir. Hayat koşulları nedeniyle önemsiz bir hiç olmaktan huzursuzdur . Babasını annesi bıçaklar ülkesinden kaçar .Adını değişir , yazar olmak ister. Kaçtığı ülke de makinenin çarkı gibi bir fabrika da çalışır, monoton sıkıcı bir hayat yaşar bunalıma girer aklı aşkı line da kalır. Günahkâr bir aşıktır. Hep umut eder sonunda line gelir fakat herşey istediği gibi olmayacaktır. Bıraktığı geçmişi ve asaleti peşine bırakmaz .Kaderi değişmez.Yeni bir ülkede yeni hayata uyum Sağlayamayan ,dil sorunu yaşayan insanların hayatlarını konusudur yazarın, aslında kendisi de bunlardan biridir. Yazarın akıcı bir üslubu var , sarsıcı bir kitap fazla dramatize bir konusu var evet buna rağmen okumak zevk veriyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Roman-Edebiyat
DünAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20193,110 okunma
Köklerinden kopmuş her insanın hikâyesi
2025 166. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 18:38
Ágota Kristóf’un yazı dili çok yalın, hatta neredeyse soğuk. Uzun betimlemeler, süslü cümleler yok. Ama işte tam da bu sadelik, romanı bu kadar çarpıcı kılıyor. Cümleler kısa, duygular bastırılmış, tıpkı savaş sonrası sessizliğe gömülmüş bir insan gibi. Okurken bir noktadan sonra fark ediyorsunuz, bu soğukluk aslında bir tür acı çığlığı. Romanın kahramanı Sándor Lester, doğduğu ülkeyi, dilini, geçmişini geride bırakmış bir adam. Kaçmış, ama kurtulamamış. Yeni bir şehirde, fabrikada çalışıyor, sessiz bir hayat yaşıyor. Ama o sessizlikte öyle bir ağırlık var ki… Bir insan geçmişini arkasında bırakmaya çalışsa da, “dün” hep omzunda taşıdığı görünmez bir yük gibi kalıyor. Hiçbir yere tam olarak ait olamamanın o tanıdık acısı… Çünkü Lester, hep “dünde” kalmıştır. Kaçtığı geçmiş, onu bugüne bağlayan tek şeydir. Ne çalıştığı iş, ne de hayatına giren insanlar onun için gerçek bir “şimdi” yaratabilir. Hayatı, tekdüze günlerden ve geçmişe dönük anılardan ibarettir. Kristóf’un yazdığı dünya, umutsuz ama gerçek. Ve bu gerçeklik, okurun içini yakan bir dürüstlük taşıyor. Okurken insan, “kelimeler bu kadar az olmasına rağmen nasıl bu kadar derin olabiliyor?” diye düşünüyor. Minimalist, melankolik ve sarsıcı. Eğer sen de geçmişini, çocukluğunu, kaybettiklerini hâlâ içinde taşıyan biriysen… bu kitap sana çok tanıdık gelecek. “Dün asla gitmez. Biz gitsek bile, o hep bizimle gelir.”

Agota KristofYazar · 5 kitap
Agota Kristof 1935’te Macaristan’da doğmuş Macar bir yazardır. 1956’da komünizm karşıtı Macarların rejimi devirmek için çıkardığı ayaklanma, Sovyet ordusu tarafından bastırılınca, siyaseten faal olan kocası ve dört aylık çocuklarıyla Macaristan’dan kaçıp İsviçre’ye yerleşti. Bir yandan fabrikada çalışan, bir yandan da Fransızca öğrenen Kristof 1970'li yıllarda tiyatro oyunları yazdı. 1986 yılında yayımlanan, üçlemesinin ilk ki­tabı Büyük Defter ile büyük başarı kazandı. Üçlemenin ikinci kitabı Kanıt 1988’de, son kitabı Üçüncü Yalan ise 1991 yılında yayımlandı. Kristof bir süredir yaşadığı İsviçre’de 27 Temmuz 2011 tarihinde öldü. Diğer Kitapları: Hier (1995), L'analphabéte (2004), C'est égal (2005), Où es-tu Mathias ? (2006)